Wat is oranje wijn

oranje wijn, een glas vol met lekkere wijn

Wat is oranje wijn of amber wijn? Witte wijn ken je vast wel en rode wijn zal je ook bekend in de oren klinken, maar Wat is nou oranje wijn of amber wijn?

Oranje wijn of amber wijn komt in principe van een heel oud wijnproces. Vroeger lette men niet op de kleur. De witte druiven werden in een pot gedaan en men liet de druiven vergisten. Als de vergisting heel lang duurde dan kregen sommige witte wijnen een heel intense kleur, dus de amber wijn of oranje wijn was geboren.

Qvevri en Georgische wijnen - bovenkant van een qvevri vat ingegraven in de grond

Qvevri is dé methode van het wijn maken. Weliswaar wordt het overgrote deel van de wijnen volgens westerse methoden gemaakt in barriques en roestvrij staal, maar Qvevri is de klassieke manier van wijn maken.
Qvevri is het Georgische woord voor ‘grote aardewerken vaten’. Die vaten zijn wel 2 tot 2,5 meter hoog en je kan als volwassene in de aardewerken vaten staan.
Druiven worden met schil en al, zonder te kneuzen, in de Qvevri gedaan. Na de oogst gaan de druiven in de Qvevri en blijft daar tot in het voorjaar. De deksel gaat erop en omdat het aardewerk poreus is, kan het koolzuur tijdens de gisting ontsnappen. De wijn vergist dus op de schillen en daarom heeft de wijn ook een donkerdere kleur. Een kleur die bijna oranje is, dat hangt af van het druivenras. De wijn wordt in het voorjaar uit het aardewerk gehaald en de wijn is op natuurlijke wijze gefilterd. De schillen en pitjes zijn naar beneden gezakt. Hij is helder en de wijn wordt op fles gebracht.
Wijn die volgens de Qvevri methode is gemaakt, moet je niet koelen. Ook de witte wijnen moet je niet koelen, vaak is het ook nodig om de wijnen te karafferen. Het karafferen is nodig om de wijn meer zuurstof te geven, hierdoor wordt de wijn meer ‘open’ en kan je er meer van genieten.
Wijn volgens de Qvevri methode zijn ook altijd biologisch gemaakt, er is geen tussenkomst van een wijnmaker zolang de wijn in de aardewerken amfora blijft zitten. In Georgië noemen ze deze manier van wijnmaken ‘traditie’, in Europa kennen we de term ‘biologisch’.
Wijn die volgens de Qvevri methode zijn gemaakt zijn rijk aan oxidanten. Oxidanten zijn bekend omdat ze bepaalde vormen van kanker tegen kunnen gaan.

Waarom heeft de ene amber- of oranje wijn een intense kleur en de andere niet

Sommige druivenrassen hebben van nature een kleur in de schil en de ander niet. Let maar eens op in de wijnwinkel. De ene wijn is donkerder dan de ander.
Sommige witte druiven hebben zoveel kleur, dat als ze vergist worden en de druivenschillen houden een lange tijd contact met de wijn, dan ontstaat er een donkere kleur.
Dus hoe donkerder de schil, hoe meer kleur. Maar ook: hoe langer de schillen in contact blijven met de wijn, hoe donkerder de kleur.

Oranje wijn of amber wijn is niet meer dan een witte wijn met een intensere kleur

Oranje wijnen, vergelijkbaar met amber wijnen (of Qvevri wijnen) zijn ook meestal niet gefilterd. Terwijl de qvevri het filtert op natuurlijke wijze (de vorm van de qvevri dwingt de schillen naar onderen), waar in roestvrijstalen tanks geroerde oranje wijn nog steeds veel troebelheid heeft. Voor sommigen kan die troebelheid (die een beetje bitter is) eigenlijk heel mooi zijn, anderen geven misschien de voorkeur aan de helderdere, natuurlijk gefilterde wijn. Ieder zijn smaak natuurlijk, maar er is een duidelijk verschil..

Wat is oranje wijn of amber wijn? Witte wijn ken je vast wel en rode wijn zal je ook bekend in de oren klinken, maar Wat is nou oranje wijn of amber wijn?

Toch zit er verschil tussen een oranje wijn en een amber wijn.

En dan is er de verwarring tussen oranje wijn en amber wijn en “natuurlijke” wijnen. Zowel amber wijnen als oranje wijnen zijn niet altijd natuurlijke wijnen en toch zijn ze het ook weer niet? Dat komt omdat er geen officiële definitie is van natuurlijke wijnen en dat komt ook omdat de oranje wijn vaak van buiten de EU komt. De EU heeft hier (nog) geen regels voor. De laatste tijd zie je ook oranje wijn of amber wijn uit andere landen (wel EU land) komen, dus de wetgeving voor oranje wijn zal wel snel komen.

Dus elke wijn kan een natuurlijke wijn zijn… maar op de een of andere manier worden de amber en oranje wijnen altijd als zodanig bestempeld. Maar het feit dat ze schilcontact hebben gehad, wil niet meteen zeggen dat het natuurlijke of biologische wijnen zijn.

Meer weten? Kijk op https://ghvino.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *