Wat is jouw favoriete witte wijn?

Wat is jouw favoriete witte wijn?

Wat is jouw favoriete witte wijn? De een houdt van rode wijn, de andere van rosé en weer een ander houdt van witte wijn. Witte wijn is met dit lekkere weer toch wel mijn favoriet.

Dat de ene wijn de andere niet is, dat weten we allemaal. Alleen al aan de kleur kun je duidelijk zien dat er verschillen zijn. Rood, rosé of wit, waarbij ook nog eens geldt dat met name de rode en rosé wijnen onderling ook weer kleurverschillen kunnen kennen, die doorgaans weer nauw samenhangen met de smaak van de wijn. Bij witte wijn is dat wat minder het geval, maar is er toch een heel duidelijke keuze die je moet maken: wil je liever een zoete of een droge?

Droog of zoet? Aan jou de keuze

Iedereen die, meestal op jonge leeftijd, de term droge witte wijn voor het eerst hoorde, heeft daar vast zo zijn ideeën bij gehad. Het klinkt ook best merkwaardig: een drankje, vloeibaar, dat droog wordt genoemd, dat is ook vreemd.

Het moge bekend zijn dat de term ‘droog’ hier op een andere manier wordt gebruikt. Droge wijnen zijn minder zoet dan andere witte wijnen. Bij zoete witte wijnen zijn veel restsuikers achtergebleven in de wijn, meestal doordat er meer suikers aanwezig waren in de druiven die gebruikt werden. Dat is vaak het geval in warmere klimaten. In droge varianten zijn deze een stuk minder aanwezig, waardoor deze minder zoet smaken. Welke het lekkerst is, dat bepaal je zelf; je hebt in ieder geval duidelijk wat te kiezen.

Met bubbels kan natuurlijk ook

Droog of zoet zijn echter niet de enige keuzes die je hebt bij witte wijnen. Er zijn namelijk ook heerlijke varianten te koop met bubbels erin. Deze hebben de reputatie om vooral op feestelijke momenten te passen, maar eigenlijk zou je je daar weinig van moeten aantrekken. Mousserende wijnen kennen een heel andere dynamiek, waardoor veel mensen ze lekkerder vinden dan andere soorten. Is dat bij jou ook het geval, dan is er niets mis mee om je lievelingswijn ook in huis te halen op momenten waarop er niet per se iets te vieren valt.

Let je ook op het land, de streek of de druif?

Zoet of droog, mousserend of niet, dat zijn grofweg zo’n beetje de keuzes die je moet maken. Maar natuurlijk kun je nog veel verder gaan in je voorkeuren!

Je kunt bijvoorbeeld ook een voorkeur hebben voor een bepaalde druivensoort die gebruikt is bij het maken van de wijn, of een bepaald land, of een bepaalde streek waar de wijn gemaakt is. Deze zaken hebben tenslotte ook grote invloed op de smaak van de wijn. Je hierin verdiepen gaat net wat verder dan de meeste mensen doen, maar toch is het leuk om ook hier je favorieten in te vinden; al is het maar omdat je tijdens dat proces lekker veel verschillende wijnen kunt proberen.

Wat is jouw favoriete witte wijn? Wij horen het graag van je dus geef hieronder je commentaar

4 gedachten over “Wat is jouw favoriete witte wijn?”

 1. Al heel lang is Riesling mijn favoriet.
  En dan , het is zo langzamerhand ouderwets om van zoet te houden, vooral de kabinett en spatlese wijnen van de midden Moezel en de Saar.
  De combinatie van het zuur van de Riesling met het zoet is heerlijk.
  Jaarlijks sla ik bij Lauerburg in Bernkastel het nodige in.
  Droge Rieslings zijn prima bij het eten, behalve de Moezel zijn er veel meer Duitse topgebieden, pas ben ik nog in Frankenland geweest en genoot daar van droge Rieslings en Silvaners in Bocksbeutel flessen.
  Verder valt op dat je in Duitsland vrijwel overal, ook bij beroemde huizen, welkom bent en dat de wijnen inclusief de Grosse Gewachse nog heel betaalbaar zijn ( vergelijk dat maar eens met witte Bourgognes).

 2. Ik ben sinds 1988 vinoloog van de wijnacademie en heb in de loop van de jaren behoorlijk wat verschillende wijnen in het glas gehad. Riesling is verreweg nog steeds mijn favoriete druif, vooral de wijnen van Clemens Busch uit de Moezel zijn “fabelhaft”! Onlangs kreeg ik een houtgerijpte Verdejo uit Rueda in het glas van Castelo de Medina, een van de mooiste witte wijnen die ik de laatste tijd heb mogen genieten van van Bilsen uit Tilburg, een Genereux winkel.

 3. Goedemorgen Jan, ik ben het volledig met je eens! Ben ook om de redenen die jij noemt een zeer groot fan geworden van wijnen afkomstig van onze oosterburen.
  Met vriendelijke groet, Ed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *