Wat is een Super Tuscan ? 

Super Tuscan

We hebben de term Super Tuscan waarschijnlijk allemaal wel eens een keer gehoord. Het is een uitdrukking die in de jaren ’70 is ontstaan door de activiteiten van enkele rebelse Toscaanse wijnboeren. Maar wat houdt deze term nou precies in en welke Super Tuscan zou je minimaal één keer geproefd moeten hebben? In dit artikel leggen we je alles uit over dit Italiaanse begrip en maak je kennis met een fantastische Super Tuscan producent.  

De populariteit van Chianti  

Toscane werd in de vorige eeuw in no-time bekend door de Chianti’s die hier vandaan kwamen. Deze wijnen – toen voornamelijk verkocht in mandflessen genaamd fiasco’s – waren in de jaren ’60 razend populair en niet aan te slepen. Alleen zorgde deze enorme vraag ervoor dat wijnboeren op nóg grotere schaal gingen produceren. Zelfs zo massaal dat er witte druivenrassen werden gebruikt om maar meer hectoliters aan te kunnen leveren. En je raadt het al, dit kwam de kwaliteit niet ten goede. Toch waren deze taferelen volgens de Italiaanse wijnwetgeving toegestaan… 

De regelgeving werd aan de laars gelapt  

Uiteindelijk waren er een aantal wijnmakers die het helemaal anders wilde doen. Zij keken niet meer naar de huidige regelgeving, maar zij namen juist Bordeaux als voorbeeld. Wijnboeren in de Bolgheri streek deden dit al, zij vielen tenslotte buiten het Chianti gebied en daar golden andere regels. Een producent die het voortouw nam was Tenuta San Guido met Sassicaia. Zij brachten als een van de eerste een Toscaanse wijn op basis van cabernet sauvignon op de markt.

Niet alleen de samenstelling van de wijn werd aangepast, maar ook de grote foeders werden ingeruild voor barriques, Deze aanpassingen zorgden er alleen voor dat de wijnen niet gebotteld mochten worden als DOC. Daarom werd deze wijn ‘slechts’ geclassificeerd als Vino di Tavola (tafelwijn) en later als IGT Toscane. Dat het om ‘tafelwijn’ ging, bleek geen enkel probleem. De ‘nieuwe’ Toscaanse wijnen waren namelijk een regelrecht succes, vooral in de Verenigde Staten en in het buitenland was de wijn een ware hit.  

Super Tuscans mooiste wijn ter wereld

Het succes zorgde voor een beweging binnen de regelgeving. Zo werd in 1984 de DOC-wetgeving herzien en werden internationale druivenrassen opgenomen. En dat niet alleen, ook werd in 1996 Chianti Classico DOCG in het leven geroepen. In deze categorie was het toegestane gebruik van witte druivenrassen al drastisch minder en sinds 2006 is dit helemaal niet meer toegestaan. We zullen maar zeggen: typisch gevalletje van mosterd na de maaltijd… Want wijnboeren gingen nu niet opeens hun wijnen weer onder bijvoorbeeld de noemer Chianti verkopen maar meer onder de appellatie IGT: Super Tuscan immers een sterk merk geworden. Tegenwoordig zijn er vele wijndomeinen die onder deze appellatie vallen.  

Super Tuscan producent Le Macchiole 

De meest beroemde Super Tuscan producenten zijn Antinori, Tenuta dell Ornellaia, Masseto en Tenuta San Guido, maar een andere producent dat zeker een podium verdient is Le Macchiole. Dit kleine familiebedrijf is in de jaren ’80 opgericht en is te vinden in Bolgheri. Macchiole staat bekend om het produceren van monocépage wijnen. Dat houdt in dat de wijnen zijn gemaakt van één druivenras.

Het paradepaardje van het wijnhuis is Messorio. Deze cuvée is gemaakt van 100% merlot en rijpt gemiddeld 20 maanden in nieuwe barriques. Niet voor niets wordt deze wijn gezien als één van de beste merlot’s van Italië. Maar Scrio en Paleo mogen ook zeker niet ontbreken. Dit zijn twee bijzondere wijnen gemaakt van 100% syrah en 100% cabernet franc. De wijnen van Le Macchiole zijn allen prachtige Super Tuscan wijnen die je zeker eens geproefd moet hebben. 

Waar koop ik een Super Tuscan? 

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden en zou je graag eens zo’n bijzondere wijn willen proeven? Dan ben je Best of Wines ben je op het juiste adres. Best of Wines is sinds 1907 gespecialiseerd in exclusieve en luxe wijnen, waaronder Super Tuscans. Daar vind je naast de gehele range van Le Macchiole ook de andere grote namen, zoals Ornellaia, Tignanello, Masseto en Sassicaia. Kortom, dé plek waar jij voor jou de perfecte Super Tuscan vindt.  

wijngaarden in toscane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *