Wat is de beste tijd van het jaar om een wijnreis in Nederland te plannen?

wijnreis nederland

Een wijnreis plannen naar het buitenland is heel leuk om te doen, maar gezien de inflatie kun je beter in Nederland blijven. Een wijnreis door Nederland is heel leuk om te doen en er zijn meer wijnbedrijven dan je denkt.

Bij een wijnroute denk je misschien aan Frankrijk, Spanje en Duitsland, maar sinds een aantal jaar kun je ook Nederland aan dat lijstje toevoegen. In Nederland zijn er namelijk ook meer dan genoeg wijngaarden om te ontdekken, zo zijn er meer dan 200 bedrijven die zich bezighouden met wijndruiventeelt! Deze doen niks onder voor die in de wat meer bekende wijnlanden. Maar wanneer is de beste tijd van het jaar om zo’n reis te plannen? Ontdek het hier.

Een accommodatie vinden voor je wijntour

Wijngaarden bezoeken is natuurlijk heel leuk, maar de meer ervaren bezoeker zal ook weten dat het erg vermoeiend kan zijn. Tijdens een bezoek komt er ontzettend veel informatie op je af en vaak proef je natuurlijk ook een groot deel van het assortiment. Als je de mogelijkheid hebt om de tour door Nederland over meerdere dagen uit te smeren, kun je via bijvoorbeeld deze website een hele geschikte huurwoning vinden. Zo weet je zeker dat je alles uit de wijnreis kunt halen en dat je niet eerder af hoeft te haken omdat het je te veel is. Je kunt maar beter wat rustiger aan doen en langer wegblijven, dan dat je te veel wijngaarden in een enkele dag probeert te proppen. Vergeet ook niet dat de meeste wijngaarden beperkte openingstijden hebben. Vaak kun je er vanaf het middaguur tot een uurtje of zes in de avond terecht, wat betekent dat je ook maar een beperkt aantal uren hebt om alle wijngaarden te bezoeken. Ga de nacht van tevoren al naar je accommodatie en zorg dat je de volgende dag geen tijd verliest aan het afreizen naar je bestemming.

Edsel Querini, Canva.com

Wat is de grootste wijnprovincie van Nederland?

Experts zijn het er nog niet helemaal over eens welk gebied kan worden bestempeld als dé wijnprovincie van Nederland. In Limburg wordt namelijk 30% van de totale hoeveelheid wijndruiven geteeld en daar zijn ook de meeste wijngaarden te vinden. In de Achterhoek is echter het grootste gebied dat wordt bezet door wijngaarden te vinden, maar liefst 16 hectare van het land wordt gebruikt voor het verbouwen van druiven voor wijn.

De Achterhoek is ooit met wijnbouw gevonden omdat de bedrijfsresultaten in de agrarische sector een aantal jaren achter elkaar tegen bleven vallen. Met steun van de Universiteit van Wageningen en de provincie Gelderland besloten 18 ondernemers uit de agrarische sector om hun landbouwgrond in te gaan zetten voor het planten van meer dan zestigduizend wijnstokken. 

In de Achterhoek worden al sinds het begin nieuwe druivenrassen gebruikt, waardoor je hier echt wijnen kunt drinken die je nergens anders vinden kunt. Ook zorgen de studenten van de universiteit van Wageningen er altijd voor dat er ook weer nieuwe technieken worden gebruikt bij het maken van de wijn, wat ertoe heeft geleid dat een groot deel van de wijnen belangrijke prijzen en andere erkenningen hebben gewonnen. 

Binnen de Achterhoek moet vooral de regio rond Brummen genoemd worden, dit gebied wordt namelijk ook wel de Bourgogne van Nederland genoemd. Op de grens tussen de Veluwe en de Achterhoek zijn er namelijk maar liefst twintig boeren die allemaal op kleine schaal wijnen van hoge kwaliteit maken. Voor iedere wijnliefhebber is de Achterhoek dus echt een must-go.

En Limburg dan?

Toch zijn sommige experts van mening dat juist Limburg de titel van wijnprovincie van Nederland verdient. Door de bijzondere mergelbodem is de provincie namelijk bijzonder geschikt voor de wijnbouw. In het zuiden van Limburg vind je acht officiële Routes des Vins, waarbij je langs de belangrijkste wijnplekken van de provincie wandelt. De kortste routes zijn ongeveer 8 kilometer lang, de langste 12 kilometer, je moet er dus zeker een halve dag voor uittrekken om al dit moois te bewonderen. 

Om de routes te kunnen lopen heb je verder niks nodig, je hoeft alleen maar de bordjes met een druiventros erop te volgen. Gemiddeld kom je per route 7 wijngaarden tegen. Let op dat het niet bij iedere route mogelijk is om onderweg wijnen te proeven of te kopen, bij sommige wijngaarden moet je namelijk van tevoren een afspraak of reservering maken. 

De beste tijd voor een wijntour in Nederland

Het was je misschien al wel opgevallen dat je voor het bezoeken van de wijngaarden toch echt naar buiten zal moeten. Kies er dus voor om in het zomerseizoen te gaan of in een andere periode waar je zeker weet dat je niet in de regen zal lopen. Vergeet daarbij niet dat te warm ook weer niet lekker is, je kunt beter voor een gemiddeld warme dag gaan. 

Maar, laat je vooral niet beperken door de seizoenen. In principe zijn de wijngaarden het hele seizoen geopend, dus er is altijd wat te zien. Natuurlijk staan de ranken er op zijn best bij als er ook daadwerkelijk druiven aan hangen. Deze worden over het algemeen eind augustus begin september geoogst. Maar als je toevallig eens in een wijngebied bent in de winter, moet je de wijngaarden beslist niet overslaan, er is altijd genoeg moois te zien!

Een gedachte over “Wat is de beste tijd van het jaar om een wijnreis in Nederland te plannen?”

  1. Ook buiten Zuid-Limburg en de Achterhoek kun je NLse wijndomeinen bezoeken hoor. Wagenings Wijngoed, Betuws Wijndomein, Colonjes Groesbeek e.v.a. En oogst is meestal eind september/begin oktober.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *