Waarom wijn uitspugen, 5 tips

Waarom wijn uitspugen, 5 tips

Wijn uitspugen als een prof, maar waarom wijn uitspugen, 5 tips heb ik hier voor jou.

Waarom moet je wijn uitspugen, als je het ook kunt doorslikken? Hier zijn 5 tips waarom je wijn moet uitspugen en hoe je het moet doen.

Wijn uitspugen op proeverijen moet gewoonweg. Je kunt niet alles maar opdrinken en ook nog helder blijven proeven. Hoe wil je een wijn beoordelen als je dronken bent of misschien alleen maar aangeschoten?
Nee, je moet het professioneel benaderen en serieus overkomen.

Ben je thuis en zit je op de bank? Dan hoef je het heus niet uit te spugen. Sterker nog, in sommige gevallen is het zelfs beter voor de beginnende wijnproever om het door te slikken. Zo krijg je een betere indruk van het alcoholpercentage. De alcohol voel je branden in de keel en kun je beoordelen of een wijn een goede balans heeft. Heeft een wijn teveel aan alcohol en té weinig fruit, dan proef je de alcohol en is de wijn uit balans.

 

Maar terug naar de titel van Waarom wijn uitspugen, 5 tips

Deze tips mag je niet in de wind slaan. Je kunt ze altijd gebruiken en laten zien dat jij ook een ervaring wijnproever en wijnprofessional bent.

Laten we beginnen met waarom je een wijn uit moet spugen

1. Oefening baart kunst! Als je wilt leren proeven, begin dan met water. Wijn en spugen geeft in het begin bijna altijd vlekken en ‘moeder de vrouw’ is hier niet blij mee. Neem een glas water en knoeien is helemaal niet erg.
Wil je wel met wijn gaan spugen? Neem dan witte wijn en een hele goedkope wijn, dit scheelt in de kosten en witte wijn geeft minder vlekken.

2. Spuug niet hard en met beleid. Het is moeilijk om wijn uit te spugen en het gracieus te doen. Sommige mensen laten de wijn maar wat uit de mond glijden, maar dat is verkeerd. Tuit de lippen tot een kleine opening en spuug de wijn krachtig uit. En, oh ja: neem niet te veel wijn in de mond, dan gaat het spugen veel makkelijk.

Waarom wijn uitspugen, 5 tips
Een spitoon of spuugbak

3. Niet druppelen. Spuug alles meteen en in één keer uit. Zoals je dan kunt zien, ga je niet knoeien.

4. Niet treuzelen en wees zeker van je zaak. Waarom wijn uitspugen, 5 tips is niet voor onzekere mensen.

5. Spuug niet midden in de spuugbak. De spuugbak heet ook wel spitoon. Mik op de achterwand van de spitoon en de wijn glijd van de wand in de spitoon zonder te spetteren en te knoeien.

Ik hoop dat je met deze tips van Waarom wijn uitspugen, 5 tips een stukje verder komt. Probeer zelfverzekerd over te komen en wees niet bang. Als je toch bang bent, slik dan de eerste en misschien ook wel het tweede slokje door. Zo verdwijnt de drempel om niet te spugen iets meer, maar pas op: neem niet teveel slokjes, anders ga je toch wél knoeien.