Waar en wanneer mag je alcohol drinken in Europa?

Faber

In Nederland zijn alle regels rond alcohol duidelijk! Als je geen achttien jaar bent: GEEN DRUPPEL ALCOHOL! Maar… hoe zit het met de alcohol regels in het buitenland?


Lees verder na de advertentie exaro

Maar hoe zit het dan in Europa? Gelden onze normen ook in Frankrijk of in Spanje?

Eerlijk gezegd weet ik het niet en daarom vind ik het top dat andere mensen, in dit geval Emily van Campenhout, er een artikel over heeft geschreven….

In Europa bestaat voorlopig nog geen algemene wetgeving rond de aankoop en consumptie van alcohol door jongeren. Daardoor zijn er grote verschillen in leeftijd en omstandigheden waarin dat eerste drankje mag genuttigd worden. Wij zetten ze op een rechte lijn.

In België maken we een onderscheid tussen dranken met een laag alcoholpercentage en sterke dranken met een hoger percentage. Zo mag je absoluut geen alcohol verkopen, schenken of aanbieden aan jongeren onder de zestien jaar. Na je zestiende verjaardag mag je wel een pintje aankopen en opdrinken, maar nog geen rum of andere sterke drank. Die mag je pas kopen en drinken vanaf achttien jaar.

In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Polen en Tsjechië moet je sowieso achttien zijn om alcoholische dranken aan te kopen én te drinken.

alcohol 2

Duitsland hanteert hetzelfde onderscheid als België voor zestien- en achttienjarigen, maar heeft nog een bijzondere uitzondering. Jongeren tussen veertien en zestien jaar mogen wél bier en wijn drinken als ze begeleid worden door hun ouders. Ga je als veertienjarige op vakantie naar Berlijn, neem dan je ouders mee op café. Zij kunnen dan gestraft worden als hun kinderen de regels niet naleven, dus je kan je maar beter gedragen.

Er zijn nog vakantiebestemmingen waar je als minderjarige terecht kan met je drankprobleem. Sommige landen hebben namelijk helemaal geen minimumleeftijd!

In Bulgarije mag je bijvoorbeeld geen alcohol kopen onder de achttien jaar, maar je mag het wel drinken. De flessen die je dus toevallig in handen krijgt, mag je soldaat maken…..

Ook in Roemenië mag je in een private omgeving helemaal losgaan, in het openbaar moet je ook achttien zijn. In Denemarken en Cyprus mag je al drinken vanaf zestien jaar, maar mag je pas binnen in een bar vanaf achttien jaar. De zestienjarige Denen mogen dus wel thuis stomdronken worden, maar niet op café. Ook in Luxemburg en Italië mag je eender welk drankje uitkiezen om je zestiende verjaardag mee te vieren.

alcohol 5

In Finland zijn de regels heel wat strenger. Je moet er achttien zijn om eender welke alcoholische drank te kopen. Vanaf dan kan je in de supermarkt bier, cider en andere dranken met een laag alcoholpercentage kopen. Voor zwaardere bieren, wijn en sterke drank moet je bij Alko zijn, een winkel gerund door de Finse staat waar de prijzen torenhoog zijn. Daar mag je ook pas iets kopen als je twintig bent en op vertoon van een identiteitsbewijs.

Zelfs als je legaal drank mag kopen en de boel bij elkaar zuipen, moet je nog opletten waar je dat precies gaat doen.

In Nederland mogen jongeren onder de achttien bijvoorbeeld geen alcoholische drank bij zich hebben op een openbare plek. Stiekem drinken in het park is er dus strafbaar, maar thuis of op café mag het wel.

In Oostenrijk gaan ze nog een stapje verder en is er in bepaalde delen van het land een avondklok voor alle minderjarigen. Die horen dan in bed te liggen in plaats van aan de toog te hangen. Ze mogen wel een slaapmutsje nemen.

Reageren?
Wat vind jij? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

2 gedachten over “Waar en wanneer mag je alcohol drinken in Europa?”

  1. In Nederland mag je ook alcohol drinken onder de achttien, maar je mag het niet aan een achttien-minner verkopen.

  2. in Nederland kan en blijft alcohol in de private sfeer (besloten feest zoals een trouwerij of gewoon thuis) mogelijk. Het zogenaamde achter de deur beleid. Wat dus nu niet meer kan is dat je 17 jarige dochter met jou in een restaurant geen glas wijn mag hebben. Zowel ouder of voogd zijn strafbaar alsmede de dochter zelf. Maar op een gezellige verjaardag thuis kan de dochter wel een glas wijn nemen. Frankrijk hanteert ook 18 jaar maar zoals in veel zuidelijke landen wordt binnen de familie sfeer een wijntje gedronken veelal vanaf 12 jaar gemiddeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *