Vraag naar goede rosé wijn blijft toenemen

rosé

De vraag naar kwaliteitswijnen blijft toenemen en dat geldt ook voor rosé wijn. Vooral de Zuid-Franse rosé is mateloos populair.


Lees verder na de advertentie exaro

Niet alleen in de zomer, maar gedurende het hele jaar wordt rosé wijn steeds populairder. Steeds meer gebieden wereldwijd gaan over op productie van rosé wijn, maar de elegante wijnen uit de Provence blijven duidelijk voortrekker van mooie rosé wijn en groeien in populariteit.

De Zuid-Franse wijnstreek de Provence strekt zich uit over bijna 200 kilometer tussen de Middellandse Zee en de Alpen. Het unieke landschap wordt gekenmerkt door een gevarieerd gebied met natuurlijke landschappen, rotsachtige- en vulkanische bergketens en een kustlijn langs de azuurblauwe Middellandse Zee.

Top rosé wijn uit de Provence

Dankzij de duidelijke focus heeft de Provence de meest uitgebreide expertise in de productie van rosé wijn. Het is het enige wijngebied ter wereld dat gespecialiseerd is in de productie van rosé wijn. Hun wetenschappelijke expertise en het terroir dat perfect is voor deze wijnbouw, zorgen ervoor dat de regio veel meer te bieden heeft dan prachtige lavendelvelden, pittoreske dorpjes en dromerige kustlandschappen.

Al eeuwenlang wijnbouw in de Franse Provence

De eerste sporen van wijnbouw in de Provence gaan duizenden jaar terug. Al in 600 voor Christus vestigden de Feniciërs zich in het gebied wat nu de Provence is en introduceerden de druif. Aan het begin van de 20e eeuw besloten wijnboeren in de regio zich te verenigen en hun kennis te bundelen. Om hun terroir te claimen en de beste productieomstandigheden te beschrijven, gebruikten ze het appellation-systeem.

De Provence, bestaande uit de drie AOP’s Côtes de Provence, Coteaux d’Aix en Provence en Coteaux Varois en Provence, is nu het enige wijngebied ter wereld dat zich voor 90 procent specialiseert in de productie van rosé wijn.

Wijnbouw bestaat al duizenden jaren in het zuiden van Frankrijk

Rosé wijn uit de Provence wordt beschouwd als de beste rosé wijn ter wereld, omdat ze hoge standaarden hebben voor de kwaliteit van de wijnen. Maar, zoals met elk goed recept, kan een perfecte roséwijn alleen gemaakt worden van perfecte druiven.Dankzij de perfecte groeicondities in de Provence kunnen de wijnboeren druiven produceren met een perfecte balans. Dit zorgt voor unieke wijnen in haar soort. De duizenden zonuren per jaar, warme zomers, het mediterrane klimaat en de wind zorgen voor optimale omstandigheden die zorgen voor natuurlijke regulering en bescherming van de druiven.

Een gedachte over “Vraag naar goede rosé wijn blijft toenemen”

  1. Rosé Côte de Provence is in Nederland te koop vanaf €10-15. Niet goedkoop. Dit komt door de relatief kleine producenten en de grote wereldwijde vraag naar kwaliteit Rosé’s. Nu vraag en aanbod wat meer in evenwichtige komen daalt hopelijk de prijs. De topcuvées zullen duurder blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *