Vin de France ook uit de Languedoc

Vin de France is beter dan ooit. De Franse landwijn maakt furore

maison de vin, de locatie om een goede Vin de France te kopen De Vin de France maakt furore in Nederland. De kwaliteit van de wijnen is beter dan ooit en de wijnen worden grof verkocht.

De Franse wijnsector moet het niet alleen maar hebben van zijn Grand Cru, Premier Grand Cru en talloze mooie (maar dure) AOP of AOC wijnen.
Alle categorieën wijnen lopen goed in Nederland, maar er springt er maar eentje heel goed uit.

Vin de France is van uiteenlopende kwaliteit

Die ene is de Vin de France. Vin de France is niet meer als de Franse landwijn. De Vin de France omvatten de producten die in het verleden als landwijn of tafelwijn werden bestempeld. Deze wijnen hebben de afgelopen periode een opmerkelijke omzetgroei laten zien en zijn daarom niet aan te slepen in Nederland.

Vin de France is een betaalbare en doorgaans goede wijn

De Vin de France is betaalbaar, dat is zeker. Vaak zie je ook wijnen op de markt komen die duurder zijn en toch de term ‘Vin de France’ dragen.
Vaak zijn dan tegenwoordig gedeclasseerde wijnen. Rode en witte wijnen die bewust of onbewust niet de classificatie AOP of AOC dragen.
De classificatie AOP of AOC is streng en bevatten veel regels. Die regels verschillen dan ook weer van district tot district. Waar je in het ene wijndistrict wel handelingen uit mag voeren om een wijn te maken, mag het in het andere wijndistrict dan weer niet.

Een voorbeeld van een zeer goede Vin de France

Welke regels verschillen o.a. tussen een AOP en een Vin de France

  • opbrengsten per hectare. In overvloedige jaren heb je een probleem. Vaak moet je dan een wijn declasseren om toch je wijn te verkopen. Het mag dan vaak niet onder de naam van het chateau of het domaine, maar moet je de wijn verkopen of uitbrengen onder een aparte naam
  • irrigatie. Een Vin de France mag geïrrigeerd zijn, een AOP wijn vaak niet (ligt aan het wijndistrict en de regels die gelden in dit wijndistrict)
  • het gebruik van druivenrassen. In veel wijndistricten in Frankrijk zijn er eisen gesteld voor de druivenrassen. Neem bijvoorbeeld Bordeaux, het prachtige wijngebied telt veel regels en een van die regels is het gebruik van de druivenrassen. Wil jij als wijnboer een wijn maken van de Pinot Noir druif in de Bordeaux is dat uitgesloten. Al heb je nog zo’n mooi terroir op de beste plek in de Bordeaux regio? Toch is het uitgesloten om hier een mooie wijn van de Pinot Noir te maken.
  • een blend van druiven uit diverse wijngebieden. Het is verboden om een AOP te maken met druiven uit een andere wijnregio of wijngebied. Druiven horen uit het wijngebied te komen wat vermeld staat op het etiket.

 

Wijnen uit Bordeaux hebben geen classificatie als Vin de France

Vin de France is goedgekeurd door de EU

De Vin de France maakte tien jaar geleden hun debuut op de wijnmarkt. Hiermee speelden de Franse producenten in op de beslissing van de Europese Commissie om elke lidstaat de mogelijkheid te bieden een eigen portfolio van nationale wijnen uit te bouwen.

Sindsdien boekt de Vin de France een enorm succes. Zowel in Frankrijk als in de rest van de wereld worden de wijnen grif verkocht. In Frankrijk liep de verkoop van dit merk met 37 procent op. De Vin de France heeft tegenwoordig een jaarproductie van 200 miljoen flessen en daarmee hebben ze in de Franse supermarkten een aandeel van 6 procent.”

 

De prijs van de Vin de France is een belangrijk punt

De belangrijkste reden van de spectaculaire verkoop van de Vin de France is ongetwijfeld de lage prijs, Voor sommige flessen vragen de wijnbouwers een prijs van amper 2 euro per fles. Men kan ook niet spreken over een inferieure kwaliteit want de kwaliteit is met de moderne hulpmiddelen helemaal niet slecht. De Vin de France is vaak geen wijn met complexiteit, maar soms kan het dus wel. De kwaliteit wordt door de wijnmaker bepaalt. Hoe gerenommeerder de wijnmaker, hoe beter de wijn.