Verdejo, fruit en intensiteit

verdejo druif

De Verdejo is een echt Spaans druivenras. De wijnen van de Verdejo zijn immens populair en zijn heerlijk bij de maaltijd of als aperitief.


Lees verder na de advertentie exaro

  • Verdejo is een populair Spaans druivenras, vooral bekend in de historische wijnstreek Rueda.
  • De druiven gedijen goed op onvruchtbare, steenachtige grond en worden ’s nachts geoogst om oxidatie te voorkomen.
  • De druif wordt gebruikt voor het maken van zowel jonge wijnen, met frisse tonen van tropische vruchten, als op eikenhout gerijpte wijnen, met een vollere smaak en textuur.
  • De wijn is veelzijdig en past goed bij verschillende gerechten, van vis tot gerechten met citroen of limoen.
  • Deze Spaanse witte druif is een allemansvriend en kan het hele jaar door gedronken worden, het beste geserveerd tussen 8 en 10 graden Celsius.

De Verdejo is een witte druivensoort die al meer dan 1.000 jaar wordt geteeld in Spanje, voornamelijk in de historische wijnstreek Rueda, gelegen ten noordwesten van Madrid. Deze druif levert frisse, zachte, fruitachtige witte wijnen op met intense aroma’s.

Bodemtype en oogsttijd van deze Spaanse druif

De Verdejo gedijt goed op onvruchtbare en steenachtige grond. Hij past zich gemakkelijk aan extreme weersomstandigheden aan en verdraagt droogte. De druiven profiteren van de koele nachten en behouden hierdoor hun fruitigheid en frisheid.
De druiven worden ’s nachts geoogst in september om oxidatie door hitte te voorkomen. De hoge dagtemperatuur, die zeker tijdens de oogst wel 30 graden Celsius kan bereiken, maakt het oogsten in de nacht essentieel. Zo behoudt het sap zijn frisheid en fruitigheid.

Verdejo oogst je bij voorkeur in de nacht of in de vroege morgen om de elegante zuurgraad te behouden. 

Vinificatie van de Verdejo druif

Verdejo wordt voornamelijk gebruikt om jonge wijnen te maken. De jonge wijnen zijn licht, helder en bevatten kruidachtige tonen en frisse smaken van tropische vruchten. Maar er zijn ook op eikenhout gerijpte Verdejo-wijnen. Deze hebben een vollere smaak en textuur, soms licht rokerig met nootachtige tonen. Ze kunnen zelfs hints van amandel en honing bevatten. Deze wijnen zijn uitermate interessant en zeker bij de maaltijd een fantastisch alternatief voor een houtgerijpte Chardonnay. De druif wordt ook gebruikt voor de productie van mousserende wijn en er wordt zelfs geëxperimenteerd met ijswijn.

Iedereen vindt Verdejo lekker

Verdejo is een allemansvriend. Je kunt deze wijn het hele jaar door drinken. Op het terras, bij visgerechten, of zelfs bij een gerecht met citroen of limoen. De frisse, fruitige smaak met dominante limoensmaak maakt het een ideale borrelwijn. En vergeet niet: serveer hem tussen de 8 en 10 graden voor de beste ervaring.

Meer weten over deze druif, kijk dan even op https://winefolly.com/deep-dive/tasters-guide-to-verdejo-wine/.

Meer weten over de druiven in de hele wereld? Kijk dan even op https://www.wijngekken.nl/wijnweetjes/welke-soorten-druiven-zijn-er/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *