TIPS! De ultieme anti-kater survivalkit voor en tijdens Oudjaar!

kater

Oudejaarsnacht is voor heel wat mensen de leukste avond van het jaar en dan kan een kater de dag erna een flinke domper op de feestvreugde vormen.

Met deze tips wapent iedere dansgod(in) zich tegen de gevreesde kater…

Voorbereiding is heilig

Zie de dansvloer als oorlogsgebied. Net zoals je nooit onvoorbereid het strijdtoneel zou betreden, stap je best ook niet ongewapend de nacht in.

Leg een goede bodem aan. Koolhydraten, koolhydraten en nog eens koolhydraten. Laat je dus niet verleiden tot een last-minute dieet. Ook vis en noten vormen een goede bodem.

Neem op voorhand voldoende vitamine C en mineralen op. Jouw lichaam zal deze nodig hebben om het giftige goedje (alcohol) te neutraliseren. Een tekort aan mineralen en vitamines in je lichaam zal ervoor zorgen dat de alcohol deze stoffen aan je organen gaat onttrekken en dus meer schade kan aanrichten. Beter voorkomen dan genezen is dus de boodschap.

Hydrateren, hydrateren, wie zijn best doet zal het leren. Drink op voorhand zoveel mogelijk water om dehydratatie te beperken. Een kater wordt voornamelijk veroorzaakt door een tekort aan vocht in je lichaam. Speel het slim en begin nu al met hydrateren.

Vreest u na deze tips nog steeds de horror van de ochtend, sla dan alvast het voedingssupplement Mariadistel in. Dit ‘wondermiddel’ zou de werking van de lever bevorderen dankzij de stof silymarine en katers helpen vermijden. Wie niet waagt, niet wint.

Drink genoeg water!

Probeer het bij één soort drankje te houden. Luister niet naar de volkswijsheid: ‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’. Deze heeft namelijk een historische achtergrond – wie het zich kon veroorloven wijn te drinken, stond er financieel beter voor dan het plebs dat bier dronk – en zal dus helaas geen kater tegengaan. De volgorde maakt niet uit, het is de hoeveelheid en variatie in alcohol die belangrijk zijn voor het voorkomen van een kloppend hoofd en een uitgedroogd lijf.

Hoe donkerder de drank en hoe goedkoper de fles, hoe pijnlijker de kater de volgende dag. Wie dit weet, kan dus op basis van kleur en prijs het veilige pretpad bewandelen.

Drink tussendoor genoeg water. Probeer voor ieder alcoholische consumptie een glas water te nuttigen om dehydratatie te vermijden. Wie echt als de dood is voor een kater de volgende dag en een kei is in het dansen met hete vloeistoffen kan ook opteren voor groene thee of andere drankjes boordevol antioxidanten.

Vergeet ook vlak voor je gaat slapen niet om water te drinken. Zet desnoods een herinnering in je gsm, por een huisgenoot/partner aan om je te doen denken aan je goede voornemen of plak een post-it op je kussen of op je hoofd!

Rook en lawaai zijn ook uit den boze wanneer men hoofdpijn wil vermijden. Haal af en toe een frisse neus (niet in het rokersgedeelte) en sta niet naast de geluidsboxen.

Een midnight snack kan ook helpen. Kies bij voorkeur iets dat rijk is aan koolhydraten en die je minutieus opgebouwde ‘laag’ in je maag aanvult.

Met deze tips kan u het nieuwe jaar fris inzetten. Die champagne op het familiefeest op 1 januari drinkt zichzelf immers niet op…

Bron: www.weekend.knack.be