Sabreren ….een NIEUW WERELDRECORD!

Sabreren… wat is dat ook alweer?

Wikipedia schrijft er dit over:

Het sabreren van champagne – de sabrage – is een traditionele, enigszins ceremoniële manier om de champagnefles te openen.

De fles wordt bij de voet in één hand vastgehouden, de kurk van het lichaam weg. Met de andere hand slaat men het blad van de sabel, langs de hals van de fles, tegen de onderkant van de rand rond de opening. Door de stoot en de inwendige druk, breekt deze rand af langs de naad met de hals en vliegt weg, met de kurk er nog in.

De techniek is eenvoudig, doch delicaat, en dient men met de nodige omzichtigheid uit te voeren. Mislukkingen zijn gewoonlijk het gevolg van onvakkundige uitvoering, maar zijn ook mogelijk door gebreken in de fles, of door abnormale gasdruk. Er is normaal geen risico op glasscherven in de drank, aangezien deze – indien ze zouden voorkomen – mee worden weggeblazen door het ontsnappende gas.

Jort Kelder

De methode kan in principe toegepast worden op elke mousserende wijn, zolang de opening van de fles een geschikte rand heeft. In plaats van de sabel kan men ook eenvoudiger substituten gebruiken.

Volgens de traditie stamt deze gewoonte uit de tijd van Napoleon, toen de cavalerie deze techniek toepasten tijdens het vieren van overwinningen. Wellicht werd dan de rugzijde van de (echte) sabel gebruikt.

Tegenwoordig wordt de techniek nog toegepast om op demonstratieve wijze een fles te openen; daarbij wordt de botte snijkant van een speciaal daartoe bestemde champagnesabel gebruikt.

Zo dat weten we dan ook weer. De wijnkennis was wat weggezakt, maar is nu weer op peil!

sabel-schede-sollingen

Nu heb je van die mensen die het leuk vinden om te kijken hoeveel van die champagneflessen op deze wijze geopend kunnen worden in één minuut. Wie de meeste ‘kurken’ er uit kan laten knallen, wint…

Op 2 augustus 2014 sneuvelde het oude wereldrecord, want Andreas Rousseau, F&B manager van Lindner Golf & Wellness Resort Portals Nous, Mallorca, wist 38 champagneflessen te openen in één minuut….

Hier als bewijs kun je de video vinden op https://youtu.be/cpU8ChH9ZdQ

Maar….. dat is niet voldoende!

Vrij recentelijk is dit WERELDRECORD glashard verbroken!

Het Champagnehuis Tendil & Lombardi zette hun beste mannetje in en hij wist dit record te verbreken met maar liefst 17 champagneflessen! 55 flessen wist hij te laten knallen!

Proef smakelijkkk…

Chris
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via facebook, twitter of google+!