Is rosé wijn een zomerse wijn of kun je de rosé het hele jaar door drinken. Rosé verdient meer dan alleen maar zomers genot. Wij zetten alle mogelijkheden op een rijtje
Lees verder na de advertentie
Rosé wijnen kunnen een menu compleet maken. Ze passen perfect bij zeevruchten, vegetarische gerechten, vis, gevogelte, diverse kazen en exotische, pittige gerechten. Dit maakt ze een uitstekende aanvulling op bijna elke keuken ter wereld. De grote kracht van rosé is dat ze geen overdreven complexe gerechten nodig hebben om te schitteren. Dankzij de frisse aroma’s kan rosé ook gedronken worden met simpele gesneden tomaten en olijfolie.
Rosé wijnen voor lichte voorgerechten tot hartige hoofdgerechten
Een fris voorgerecht om het menu mee te starten is bijvoorbeeld gebakken zalm met yoghurt en kruiden, geserveerd met avocado en granaatappel. De verfrissende rode bessen en citrusvruchten van bepaalde rosés passen perfect bij de minerale en ziltige aroma’s en geven de wijnen diepte en finesse. Beide werken ook als een op zichzelf staand gerecht!
Vervolgens als hoofdgerecht een romig pastagerecht met champignons, waarvan de zachte roomsaus de lichte kruidigheid van de roséwijn perfect aanvult. De rosés tonen ook hun veelzijdigheid in combinatie met internationale gerechten: in een pittige couscous met mini-patissons (kleine, gele pompoenen), begeleiden bepaalde rosé wijnen zowel de pittige als de zoete componenten van het gerecht op een heerlijke, elegante manier.
Rosés bij winterse gerechten
Als de dagen weer korter worden kun je rosé beter niet meer in de koelkast koelen, maar op een minder koude plek. Die plekken zullen in je huis zeker te vinden zijn in de winter. Denk hier aan een meterkast, de toiletruimte of zelfs de kruipruimte. De minder koude rosé zorgt voor een heel andere ervaring. Vooral de donkergekleurde rosé wijnen kun je beter wat warmer drinken.
Met rosé kun je experimenteren met de temperatuur. Drink de wijn kouder met warm weer en drink de wijn warmer bij koud weer
Voor alle liefhebbers van stevige herfst- en wintergerechten raden we een varkensrack met roze peper en cranberrysaus aan. Het gerecht is perfect in balans met de fruitige, licht peperige smaak van pittige rosé wijnen..
Rosé enkel als zomerwijn? Wat een onzin!
Er zijn een aantal wijdverspreide mythes rond rosé wijn. Er wordt bijvoorbeeld hardnekkig aangenomen dat rosé als aperitief of uitsluitend in de zomer gedronken zou moeten worden. Waarom is dat zo? Hoewel zijn lichte en frisse karakter hem ideaal maakt voor zomerse dagen, kan hij dankzij zijn culinaire veelzijdigheid ook worden gedronken bij wat kouder weer of bij feestelijke gelegenheden. Dat bewijzen de hierboven genoemde recepten. Bovendien wordt rosé in de meer warmere streken traditioneel het hele jaar door gedronken, aangepast aan het weer en niet aan het seizoen.
Rosé wordt op de hele wereld gemaakt en van verschillende druivenrassen. Experimenteer met rosé uit verschillende streken en landen en je zult zien, ruiken en proeven hoeveel verschillen er zijn.
Waar komt de mythe dat rosé alleen in de zomer gedronken kan worden vandaan?
Deze mythe komt uit de 19e en 20e eeuw, toen toerisme steeds populairder werd. In die tijd ging de landbouw achteruit en verschoof het belangrijkste vakantieseizoen naar de zomer. Rosé wijn was populair op vakanties in Zuid-Frankrijk, Spanje en andere warme vakantielanden vanwege het verfrissende karakter bij warm weer en mensen namen deze zomerervaring mee naar huis. Het is zonde om het genieten op deze manier te beperken!
Wijn en temperatuur: op welke temperatuur drink je rode wijn
Rode wijn drinkt men bij voorkeur op kamertemperatuur. Maar de kamertemperatuur van tegenwoordig is niet wat men bedoeld.
Wijn en temperatuurDe centrale verwarming heeft onze kamertemperatuur behoorlijk omhoog gebracht, soms zelfs naar boven de twintig graden en dat is veel te warm voor rode wijn. Een rode bordeaux drink je het beste bij een graad of achttien. Bourgogne en Rhône-wijnen tonen hun finesse bij zeventien graden en lichte Bourgogne mag zelfs wel een graadje lager. Beaujolais daarentegen mag best wel even in de koelkast. Een half uurtje is meestal wel voldoende om de temperatuur op een graad of dertien te brengen. Zo geniet je optimaal van zijn fruitige tonen. Lichte rode wijn en in het algemeen ook voor rosé, drink je tussen de twaalf en vijftien graden. Bij wijn en temperatuur kan je een gemiddelde aanhouden van: hoe lichter de kleur van de wijn is, hoe koeler je de wijn moet drinken.
Wijn en temperatuur: op welke temperatuur drink je witte wijn
Het beste is, nét boven of gelijk aan keldertemperatuur uit te schenken, keldertemperatuur licht tussen de tien en twaalf graden. Een witte wijn met houtlagering mag zelfs wel een graadje hoger, zo’n 13 graden. Zoete witte wijn, vin liquoreux moet je koeler drinken. Leg de wijn even in de groentelade van de koelkast en je krijgt de zoete dessertwijn goed op temperatuur. Sneller gaat het in een met water en ijsblokjes gevulde wijnkoeler. Na ongeveer een kwartier heb je dan een heerlijke frisse wijn. De ideale temperatuur voor frisse witte wijn ligt rond de tien graden Celsius.
Met rosé kun je eindeloos experimenteren. Probeer rosé ook eens met een ijsblokje. Heerlijk met het warme weer….