De robuuste wijnen van het wijngebied Ribera del Duero

wijngebied Ribera del Duero - uitzicht de DueroRibera del Duero is een van Spanje’s mooiste wijngebieden. Het is bekend om de robuuste wijnen van het wijngebied Ribera del Duero, maar toch komen er ook lieflijke wijnen vandaan.

Ribera del Duero is een van Spanje’s mooiste wijngebieden. Samen met Rioja, het Sherry gebied, Penedès en Rias Baixas de mooiste gebieden van het land. is Ribera del Duero is in mijn ogen toch wel de mooiste met het beste perspectief. Eigenlijk vergeet ik nog een wijngebied en dat is Priorato, maar daarover later meer op wijngekken.nl.

De wijnen  van het wijngebied Ribera del Duero staan bekend om de robuuste wijnen. Wijnen van de Tempranillo en die Tempranillo heet hier Tinto Fino of Tinto del País. Een wijn uit Ribera del Duero moet voor minimaal 75 % uit de Tinto Fino bestaan. Verder mag het geblend worden met Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha of Albilo. De laatstgenoemde is een witte druif.

wijngebied Ribera del Duero - uitzicht over de hoogvlakte

Het wijngebied Ribera del Duero, heet en toch heel koel

Ribera del Duero ligt vrij noordelijk in Spanje. Het ligt ten zuidwesten van de Pyreneeën en ongeveer 120 kilometer boven Madrid. Ribera del Duero ligt in de provincie Castilla e Leon. Het landschap is ruig en woest en het bestaat uit veel plateaus. Het is er rotsachtig en droog. Oude en bijna vergane kastelen staan als forten op de bergkammen. Die bijna ruïnes stammen nog uit de middeleeuwen.
De wijnen doen het landschap eer aan. De wijnen zijn ook woest en in de jonge jaren zeker niet elegant. Nee, de wijnen die in het wijngebied Ribera del Duero gemaakt worden hebben tijd nodig. Misschien is er om die reden ook wel besloten om er de wijnen te laten ouderen op het landgoed. Als de wijnen in de winkel aankomen dan is de tijd meestal wel aangebroken om die flessen te nuttigen. Natuurlijk kun je de wijnen nog jarenlang goed houden, mits je ze maar goed weglegt.

De wijngaarden van het wijngebied Ribera del Duero liggen op de hoogvlakte. Met wijngaarden rond de 800 meter hoog en met uitschieters tot 1100 meter koelt het in Ribera del Duero in de nacht goed af. Dit komt de frisheid, de complexiteit en de zuren ten goede. Dit kunnen de wijnen wel gebruiken. De wijnen hebben een gemiddeld alcoholpercentage van 14,5 % en die kunnen best koppig zijn. Heb je genoeg zuren in de wijn, dan komt die veel frisser over.
Ribera del Duero is in principe een koel gebied. Strenge winters zijn aan de orde en de druivenstokken kunnen hier goed uitrusten van hun werk. Het is in Ribera 9 maanden winter en maar 3 maanden zomer. In de lente en herfst kan het hier ook behoorlijk afkoelen. In de winter kan het hier zelfs 18 graden onder nul worden, maar in de zomer is 40 graden boven nul geen uitzondering. Er valt ook weinig regen en de druivenranken moeten diep wortelen om het benodigde vocht te verzamelen.

ribera del duero map kaart

Het wijngebied is ongeveer 22.000 hectare groot en er bestaan veel familiebedrijven. Kleine wijnboeren verkopen vaak hun druiven aan die bedrijven, het is niet rendabel voor een kleine wijnboer om die wijnen zelf te maken en ook nog te verkopen. Er zijn rond de 300 wijnbedrijven die ieder een tal van wijnen maken. Wijnen van Joven, Roble, Crianza, Reserva en Gran Reserva. Tegenwoordig zitten om prijstechnische redenen nog een paar andere typen ertussen en dat verschilt van wijnboer tot wijnboer.

 

Volgende week deel 2 van Riber del Duero. Kijk dan op de wijnen van Ribera del Duero