Ripasso, wat is dat eigenlijk…?

Ripasso

Ripasso; je ziet het soms staan op een wijnfles, maar Ripasso, wat is dat eigenlijk…?

Ripasso is eigenlijk een methode om een ‘gewone’ Italiaanse Valpollicella wijn iets beter te maken met de schillen van de Amarone wijn. Zonder Amarone kan de Ripasso niet geboren worden…

Letterlijk betekent Ripasso: gepasseerd! De basis Valpolicella wordt opnieuw gefermenteerd door de uitgeperste schillen van de Amarone toe te voegen, nadat deze zijn uitgedroogd en gefermenteerd volgens het governo* systeem.

In de schillen bevinden zich nog wat van de stoffen, met name glycerine en aromatische verbindingen, die Amarone zijn diepe geur en krachtige smaak geven. Deze ingedroogde druiven worden nadien toegevoegd aan wijn die juist uitgegist is. Op deze wijze ontstaat dus een tweede gisting.

Ripasso, wat is dat eigenlijk…? En proef je dat eigenlijk wel?

Het verschil is merkbaar; een Ripassowijn is in de regel voller en intenser dan een gewone Valpollicellawijn en ook in kwaliteit zijn er sprongen vooruit gemaakt.

Dat deze Ripassowijn wat meer kost dan een reguliere Valpollicella lijkt mij wel duidelijk. Neem eens een ‘gewone’ Valpollicellawijn en een Ripassowijn mee van de wijnspecialist of slijterij en proef ze eens naast elkaar. Dan kan u goed het verschil proeven en het is ook nog eens leuk, want u kunt met deze wijninformatie goed voor de dag komen bij uw wijnvrienden en wijn vriendinnen…

De beste Ripasso wijnen vind je HIER

* Governo is een vinificatietechniek waarbij men de eerst geplukte druiven (10 à 15% van de oogst) laat drogen op matten in de zon. Het resultaat is dat deze druiven indrogen en dus weinig vocht meer hebben. Het suikergehalte stijgt dus relatief. Deze druiven worden gebruikt om de Amaronewijn te maken. Omdat het volume is afgenomen is de opbrengst laag, de intensiteit en kwaliteit hoog en het alcoholpercentage is eveneens aan de hoge kant. Omdat het geconcentreerde sap veel suikers bevatten is de Amaronewijn ook wat aan de zoete kant.

Reageren?
Wat vind jij? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

2 gedachten over “Ripasso, wat is dat eigenlijk…?”

  1. Misschien een aanvullende informatie. De ripasso vinificatiemethode wordt ook toegepast op de Spaanse sherry Ammontillado. Vandaar, en in tegenstelling van wat de consument – een heel wat vakmensen – voor waarheid nemen dat een Sherry Ammontillado niet de medium sherry is. Elke Ammontillado is een medium, maar iedere medium verre van Ammontillado.
    Robert Renodeyn, wijnadvisuer Brugge – Belgie

  2. Geachte Robert,

    Het spijt me, maar amontillado wordt geschreven met één m.

    Met vriendelijke groet,
    Ans Terlingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *