Quevedo, kleine wijnboer tegenover de grote portshippers

gezellig-eten-in-porto
Het is algemeen bekend dat wijnboeren die veel wijn maken te groot zijn om hele mooie wijn te maken, daarentegen produceren kleine wijnboeren mooie wijnen met meer authenticiteit en liefde.

grote-portshipper-calem-in-porto
Calem, een grote portshipper in Porto

 

Zo is het bij de gewone wijnboeren, maar dat geldt ook voor wijnboeren die versterkte wijn maken. Het maakt niet uit of de wijn versterkt is of niet. Het maakt ook niet uit of je nou witte wijn, rosé of rode wijn maakt.

Quevedo, een kleine wijnboer

Zo is het ook met Quevedo, een kleine wijnboer in het Douro gebied. Deze kleine wijnboer maakt prachtige wijnen en een wijnboer die alleen in het Douro gebied wilt blijven en geen ambitie heeft om ergens anders ook een wijngaard te kopen.

Deze kleine wijnboer gelooft in zijn familie, want Quevedo is een familiebedrijf. Vader Oscar runt het bedrijf en zijn zoon Oscar jr. doet de verkoop en de marketing. Ook werkt Claudia in het wijnbedrijf, zij is de dochter van Oscar en Beatriz (de moeder) en Claudia is de wijnmaakster.
Alles draait bij Quevedo om wijn en de hele familie doet mee in de wijn, wijn en ook de versterkte portwijn is al eeuwenlang dé bron van inkomsten voor de familie.

 

een-deel-van-de-stijle-wijngaarden-in-de-douro-vallei-bij-quevedo
Socalcos, een manier van druivenstokken aanplanten bij Quevedo in de Douro vallei

 

Quevedo, de mooiste wijngaarden liggen aan de oevers van de Douro

quevedo-port-kan-heel-goed-oud-worden
Quevedo port kan heel goed ouderen

Aan de oevers van de Douro liggen de mooiste wijngaarden. Door deze uitzonderlijke ligging is de opbrengst zeer laag te noemen. Opbrengsten van vijftien hectoliter druivensap is niet uitzonderlijk voor deze wijngaarden. Dit druivensap wordt gebruikt voor de vintageport of de colheita. Colheita is een port van een enkele jaargang van uitzonderlijke kwaliteit.

Deze kwaliteit is nét niet genoeg voor een vintage jaar. Heb je een jaargang die écht uitzonderlijk is, dan maken de wijnmakers er een Vintage jaargang van.

 

socalcos-in-de-douro-vallei

 

de-bast-van-een-kurkeik
Kurkeik in de Douro vallei

Wijngaarden die hoger liggen, bijvoorbeeld de Quinta Vale d’Agodinho, brengen iets minder kwaliteit druiven op. Deze druiven worden gebruikt voor een colheita of een port van tien, twintig of wel veertig jaar oud. deze portwijnen laten ze rijpen in een pipa, een wijnvat van uitzonderlijke grootte die wel duizenden liters aan portwijn kan bevatten. Na gedeeltelijke botteling van zo een portwijn wordt die overgestoken in een kleiner vat en de wijn kan verder ouderen naar bijvoorbeeld een 20 jaar oude port.

Veel ambitie is er bij Quevedo niet, ze willen alleen maar de beste portwijnen maken voor een aantrekkelijke prijs en zo gebeurt het ook al jaren. De kwaliteit moet niet gaan lijden door expansiedrift.

 

bottelen-van-de-port-bij-quevedo-port-in-de-douro-vallei
Het bottelen van jonge port bij Quevedo

 

Quevedo en de Jumbo

Portwijnen van Quevedo worden verkocht in de Jumbo supermarkt. Door de korte lijnen (port wordt direct van Quevedo aan de jumbo verkocht), kan de prijs laag blijven en profiteert de consument hier het meest van. Door het overslaan van de shippers en door de EU wetgeving is dit nu mogelijk om je eigen port te verkopen en misschien zullen veel andere kleine wijnboeren dit in de toekomst ook wel meer gaan doen.

 

Proefnotities portwijnen

ook-koele-vergisting-bij-quevedo-port
Ook koele vergisting bij Quevedo

2014 Colheita, uit het vat geproefd
krachtig, structuur, maar ook zacht met body en medium zuren

2008, uit het vat geproefd:
Droog, zeer mooi. Lengte en structuur

1996, uit het vat geproefd
Typische tawny, gerijpt met kracht

No 51, branco (witte port) +/- 25 jaar oud
Oxidatieve kleur. Vegetale aroma’s complex met een indruk van noten

2009 Colheita, uit het vat geproefd
Vrij jong, fruitig, fris en met stijl

 

Quinta Vale de d’Agodinho, reserve 1996, uit de fles geproefd. Gedecanteerd.
Wat een kwaliteit. Een droge wijn, maar zeker niet drogend. Na zoveel jaren nog kracht en complexe tonen. Paste zeer goed bij varkenspootjes

een-deel-van-de-port-wijnen-die-er-gemaakt-worden-bij-quevedoClaudia’s 2015. Droge witte Douro wijn, uit de fles geproefd, gekoeld.
Veel citrustonen, maar ook wat houttonen. Een prachtige combinatie tussen zuur en vanille. Mooie wijn.

Met dank aan Oscar Quevedo van Quevedo Port http://quevedoportwine.com/ voor zijn prachtige uitleg, mooie wijnen en technische details. Meer lezen over port en over Oporto kan je op https://www.wijngekken.nl/2016/08/26/porto-en-port-een-geweldige-combinatie/

 

Martin