Primitivo is de druif uit Zuid-Italië

primitivo aan wijnrankItalië heeft veel mooie druivenrassen. Nebbiolo en Sangiovese in het noorden en Primitivo is de druif uit Zuid-Italië.

 

De Primitivo is een zeer populair druivenras uit het zuiden van Italië. De laatste jaren hebben veel wijnliefhebbers deze druif ontdekt, omdat de druif de mogelijkheid geeft volle, krachtige, fruitige wijnen te maken bij een zeer gunstige prijs. De druif groeit vooral in de Regio Puglia, de hak van Italië. Het is een vroeg rijpend autochtoon rood druivenras (hier is de naam ook uit voortgekomen – “primi”). De druif van de Primitivo is bijzonder zwart is, zoet, smakelijk, die al vroeg kan worden geoogst.

Kenmerk Primitivo wijnen

Robijnrood, intense geur met hints van zwarte bessen, aardbeien en bramen. De smaak is fris vol en elegant en heeft een mooie afdronk.

Primitivo is de druif uit Zuid-Italië

De oorsprong van de Primitivo is niet eenduidig vast te stellen. Het lijkt erop dat de inwoners van de Balkan (ergens nabij Kroatië) de Adriatische Zee zijn overgestoken en in de zuidelijke gebieden van Italië begonnen zijn met de wijnbouw. Zij namen ook hun stokken mee zoals o.a. de Tribidrag stok. In de 7e eeuw kwamen de Grieken naar de zuidelijke Regio’s in Italië waar zij de kolonisatie van het gebied voor hun rekening namen.

Primitivo is de druif uit Zuid-Italië

Primitivo is de druif uit Zuid-Italië: de historie

De Primitivo kan met recht een historische wijn worden genoemd, niet voor niets de stelling Primitivo is de druif uit Zuid-Italië. In het begin van de jaartelling werd de wijn gemaakt onder de naam “Merum”. Het oudste productiegebied is gevonden rondom het stadje Manduria, in de Provincie Taratanto. In de oude gevonden geschriften uit die tijd kan worden gelezen dat de wijn “zeer geliefd” was. Later werden de wijngaarden aangeplant even ten zuiden van de stad Bari in het Gioia di Colle gebied.

Andere gebieden met Primitivo

In Californië wordt volop wijn geproduceerd van de Zinfandel druif. Ook die wijnen zijn daar zeer populair. Vastgesteld is dat de Zinfandel en Primitivo verwant aan elkaar zijn. Lange tijd is er dan ook een discussie geweest waar de oorsprong van de druif lag. Inmiddels hebben hebben onderzoekers vastgesteld dat de Zinfandel en Primitivo dezelfde wortels hebben, maar Primitivo is de druif uit Zuid-Italië. De producent Felline uit het Primitivo di Manduria gebied heeft stokken uit Californië laten komen en deze aangeplant in een van zijn wijngaarden, gelegen nabij Manduria. In deze wijngaarden staan ook zijn Primitivo stokken. Na een grondige analyse in het laboratorium bleek dat de druiven van beide stokken exact overeen kwamen.

Primitivo is de druif uit Zuid-Italië Gregory petrucci felline

 

De Primitivo wijnen hebben ook een aantal DOC’s. De drie belangrijkste Primitivo DOC’s zijn:

Primitivo di Gioia del Colle DOC

Primitivo di Gioia del Colle DOC, gelegen even ten zuiden van stad Bari.
Omstreeks 1820 werd hier gestart met de aanplant van de Primitivo, nabij Acquaviva delle Fonti (met een groots natuurlijk water reservoir in de bodem), een terroir dat bijzonder geschikt is voor de productie van de Primitivo druif. Het grondgebied is hier vooral kalkhoudende klei.
De Barbatto Gioia del Colle DOC van Tenuta Chiaromonte was door de prestigieuze Gambero Rosso in 2016 uitgeroepen tot de beste rode wijn van Italië.

Bijzonder is de Primitvo, Nigredo, gemaakt van ingedroogde druiven, net als de Amarone, vol sap, krachtige hints van rijp fruit, kersen, frambozen, lange krachtige afdronk.

Primitivo di Salento DOC (Salice Salentino)

Primitivo di Salento DOC (Salice Salentino) in de hak van Italie.
Salento, is een gebied dat zich uitstrekt over het zuidelijke deel van Puglia, tussen de Ionische Zee in het westen en de Adriatische Zee in het oosten. Het is gelegen tussen Brindisi en Lecce. Ook in dit gebied is op grote schaal de Primitivo aangeplant. Het gebied heeft een eigen DOC.

Deze landtong (de hak) profiteert van een klimaat dat bijzonder gunstig is voor de wijnbouw met zachte winters en warme zomers en weinig regenval. Er is een duidelijk temperatuurverschil tussen dag en nacht, waar de hitte van de dag verlichting vindt in de nachtelijke wind. Deze gunstige omstandigheden geven dit kleine schiereiland het beste voor de productie van grote wijnen.

Primitivo di Manduria DOP

Primitivo di Manduria DOP, gelegen meer naar de voet van Italië, in de provincie Taranto.
Kenmerkend voor het Manduria gebied is het gematigde klimaat, met zijn lange hete zomers en milde winters, gekenmerkt door lage regenval en sneeuwval. Het klimaat zorgt voor een wildgroei van het mediterrane struikgewas dat minimaal water nodig heeft, evenals een bloeiende wijnbouw. Het grondgebied is kalkhoudend, met klei. Minimale aanplant 3.500 stokken per ha. De wijnen hebben als zij aan de criteria van het Consortium voldoen de DOC/DOP kwaliteitskeurmerk.

Primitivo di Manduria – Wijn/spijs combinatie – pasta met vlees ragout of heerlijk bij geroosterd vlees, of BBQ.

Primitivo is de druif uit Zuid-Italië white soil
Het wijngebied Manduria is een wijngebied met een gematigd klimaat, lange hete zomers en milde winters, Het grondgebied is kalkhoudend met klei.

 

Het wijnbedrijf Felline 

Het wijnbedrijf Felline kent een lange geschiedenis en stond aan de basis van de wedergeboorte en het succes van de inheemse stokken van de Primitivo di Manduria. De naam Manduria is verbonden met het archeologisch gebied van Manduria, op korte afstand van de beroemde stranden, waar zich de overblijfselen bevinden van een oude stad, Felline genaamd. Eigenaar van het bedrijf is Gregory Petrucci, die zonder twijfel tot de top behoort van de wijnsector in de Regio Puglia (de hak van Italië).

Primitivo is de druif uit Zuid-Italië felline

Dit artikel is geschreven door Clement van Dijk van http://www.fattoria.nl. Foto’s: copyright www.fattoria.nl

Tags: primitivo #felline #primitivodimanduria #primitivodisalento #southitaly #docg #doc #dop #puglia