Pinot Noir door de ogen van Winebird

Pinot Noir kan u in extase brengen, zo verfijnd….

Helena Nicklin is “The Winebird” en onder die noemer publiceert deze Engelse dame leuke filmpjes over druivenrassen enz….

In deze aflevering gaat Helena wat dieper in op het druivenras “Pinot Noir”…..

Pinot Noir is één van de oudste druivenrassen. Hij bestaat al meer dan 2000 jaar. Er zijn aanwijzingen dat de druif in Bourgogne al in de vierde eeuw na Chr. werd verbouwd, de eerste vermelding op schrift dateert echter van 1375. In de Romeinse tijd stond de druif bekend als Helvenacia Minor.

Onderzoek heeft uitgewezen dat Pinot Noir de voorouder is van maar liefst 16 moderne variëteiten, zoals de Chardonnay, Aligoté, Melon de Bourgogne en Auxerrois.

Pinot Noir is een moeilijke druif. Zo is hij bv. vroegrijp maar moet hij wel traag kunnen rijpen, anders geeft hij een zwak aroma. Hij bloeit vroeg maar is gevoelig voor lentevorst en coulure.

Interessant om weten is dat in Pinot Noir meer reservatrol voorkomt dan in andere blauwe druiven. Reservatrol is een scheikundige stof die bijdraagt in het voorkomen van kanker. Daarnaast bevat Pinot Noir ook veel saponines, dit is een stof die cholesterol afremt.

Pinot Noir levert zeer aromatische wijnen met geuren van framboos, aardbei, kers, frisse rode bosbessen, viooltjes, lichte rozen, humus, leer, truffel, wild, koffie en lichte tabak. Wereldwijd toont Pinot Noir wijn rood fruit, lage tannines (zijdezachte) en weinig kleur. Hij is charmant in z’n jeugd met een relatief snelle evolutie. Goede oude Pinot Noir heeft een unieke combinatie van delicaatheid en kracht.

De bessen van de Pinot Noir zijn klein en dicht op elkaar geplakt met een dunne schil.

Deze rode druif vinden we op vele plaatsen in de wereld terug. Beste resultaten geeft de druif echter in de beroemde Côte d’Or in de Bourgogne, de strook tussen Dijon en Beaune. De allerduurste wijn is gemaakt van dit druivenras: Domaine de la Romanee Conti. De druif komt verder in Frankrijk voor in de Champagne, de Elzas, de Loire (Sancerre & Menetou – Salon), de Savoie en de Jura.

In Duitsland, waar hij Spätburgunder wordt genoemd, gaf hij rode wijnen die wat zoetig en fruitig zijn en die het best koel en snel gedronken moesten worden. Tegenwoordig is de kwaliteit van deze Spätburgunder beduidend toegenomen en kan zich meten met de beste der aarde….

Mooi verhaal, maar wat vindt Winebird hier eigenlijk van?….

#wijn #winebird #wijninformatie #pinot #noir #wijngekken