Muziek doet smaak van wijn veranderen

Muziek doet smaak van wijn veranderenDat muziek een grote invloed heeft op de mens is wel duidelijk. Zet een cd-tje op en je ziet direct de gevolgen van de muziek op de mens.

Nu is er een onderzoek geweest waarbij gekeken is wat de invloed is van muziek op de smaak van de wijn.

Smaakt een wijn anders als je hard rock luistert of Frans Bauer…? Een interessant gegeven…

Chardonnay mag misschien zacht en fruitig smaken, maar probeer het eens te drinken wanneer je naar Rage Against The Machine luistert. Volgens een Schots onderzoek ervaren wijndrinkers de smaak van hun wijn al naargelang de muziek waarnaar ze luisteren.

Muziek heeft veel invloed op de mens en zijn smaakpapillen…

Professor Adrian North van de Herriot-Watt University schotelde 200 studenten een glas witte of rode wijn voor, terwijl ze vier verschillende muziekstukken te horen kregen: de ‘subtiele en geraffineerde’ Tchaikovsky, ‘opwindende en verfrissende’ Nouvelle Vague, ‘krachtige en hevige’ Carl Orff, of ‘mild en zachte’ Michael Brooke.

Een andere groep van 50 studenten kreeg dezelfde wijn te drinken, maar zonder muziek. Nadien moesten beide groepen de wijn klasseren aan de hand van opgegeven kernwoorden. Wat bleek? De resultaten van de muziekbeluisteraars toonden aan dat de smaak van de wijn gelieerd was aan het soort muziek die ze te horen kregen. Zo werden zowel de rode als witte wijn omschreven als “krachtig en hevig” door de mensen die naar Carl Orff (Carmina Burana) luisterden. De personen die Michael Brook te horen kregen, omschreven hun wijn telkens als “mild en zacht”.

Conclusie volgens professor North: “De smaak van de wijn weerspiegelt de emotionele connotaties van de achtergrondmuziek die gespeeld werd tijdens het drinken.” De resultaten zijn in het British Journal of Psychology gepubliceerd.

Oké, maar nu andersom: “Wat vind je van de muziek als je jonge port of een fruitbommige Shiraz drinkt?. Hoe zal de hard-core klinken met een subtiele Chablis?” We wachten op de resultaten…