Moet je rode wijn ‘leren’ drinken?

rode wijn

Moet je rode wijn leren drinken? Misschien wel, maar met zoveel lekkere rode wijnen in de wereld zit er vast wel eentje bij die jij lekker vindt.

De meeste mensen die nog niet zoveel ervaring hebben met wijn, geven de voorkeur aan een witte wijn. Niet zo vreemd. Wijn heeft vaak een vrij uitgesproken smaak, een smaak waar je even aan moet wennen. Dat geldt voor heel veel dingen die we eten en drinken, iedere nieuwe smaak zorgt er weer voor dat we ons op dat gebied een beetje verder ontwikkelen. Niet voor niets zijn jonge kinderen vaak slechte eters. Zij worden vrijwel dagelijks geconfronteerd met smaken die zij nog niet kennen, waarbij de meest natuurlijk reactie vaak ‘dat lust ik niet’ is. Alleen door dingen te proberen, liefst een paar keer, gaan we smaken herkennen en gaan onze hersenen deze onthouden als bekend en veilig. Nog steeds kunnen er dingen zijn die je niet lekker vindt, dat is heel normaal, maar naarmate je ouder wordt en met meer smaken kennis hebt gemaakt, zal je zien dat je steeds minder vaak ‘schrikt’ van een smaak en denkt iets niet te lusten. Bij wijn kan dat, omdat de smaak nergens mee te vergelijken valt, soms wel heel even duren.

Witte wijn is lichter en ‘makkelijker’

Er lijken meer mensen te zijn die van witte wijn houden dan dat er liefhebbers zijn van rode wijn. Dat is misschien ook wel logisch. Witte wijn is, over het algemeen, minder uitgesproken van smaak, waardoor je eerder de neiging hebt om te denken ‘dit is best lekker’. Rode wijn kan meer uitgesproken zijn, en je hersenen kunnen daardoor wat langer de tijd nodig hebben om de smaken te leren herkennen en waarderen. In dat opzicht kun je dus inderdaad stellen dat je rode wijn moet ‘leren’ drinken: je moet jezelf even de tijd geven om aan de smaak te wennen voor je er een oordeel over velt, net zoals je dat als kind moest doen met alle nieuwe smaken die je leerde kennen.

De ene rode wijn is de andere niet

Wat het extra lastig maakt, is dat de ene rode wijn de andere niet is. Heb je een paar keer een bepaalde Italiaanse rode wijn geprobeerd, en ben je deze steeds meer gaan waarderen? Dan nog kan het zo zijn dat je een andere rode wijn helemaal niet lekker blijkt te vinden, of hier weer helemaal opnieuw aan zal moeten wennen.

Ga je rode wijn kopen, dan kun je er dus voor kiezen om op safe te gaan, en er eentje aan te schaffen waarvan je zeker weet dat je hem lust. Toch kan het ook best goed zijn om jezelf een beetje uit te blijven dagen, en zo nu en dan ook eens iets anders in huis te halen. Alleen zo ga je echt ontdekken welke rode wijnen jij het lekkerst vindt, en geef je jezelf de kans om je voorkeuren te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *