Merlot. Broertje van Cabernet Sauvignon

Merlot. Broertje van Cabernet SauvignonMerlot. Broertje van Cabernet Sauvignon en wie kent het druivenras niet. Merlot, de bekende druif uit de Bordeauxstreek.

Merlot of Merlot Noir (er is ook een Merlot Blanc) is haas niet weg te denken uit de wijnwereld. Je kunt het druivenras associëren met de grote druivenrassen in de wereld als Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc en nog wat andere druivenrassen.

Het druivenras Merlot. Broertje van Cabernet Sauvignon is ook een lieveling van het publiek. Zacht, dik, milde zuurgraad en bijna nooit onrijp. Een nadeel heeft Merlot dan wel, het is een druivenras dat zeer vroeg rijp is en daardoor kan Merlot vaak veel alcohol produceren.

Merlot. Broertje van Cabernet Sauvignon en familie van…

Bijna elk druivenras heeft met elkaar te maken en zo ook Merlot. Merlot is waarschijnlijk familie van de Cabernet Franc, die op zijn beurt weer familie is van de Cabernet Sauvignon. Misschien is het daarom ook dat Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc goed samengaan in de topwijnen van de Bordeaux.

Merlot. Broertje van Cabernet Sauvignon heeft ook wat nadelen

Merlot. Broertje van Cabernet Sauvignon
Merlot. Broertje van Cabernet Sauvignon is bekend om de mooie blends uit de Bordeaux-streek. Veel prachtige wijnen hebben Merlot in hun blend zitten, maar ook Pomerol is bekend om zijn Merlot. De meest dure wijn ter wereld, chateau Petrus uit Pomerol is gemaakt van het druivenras Merlot.

 

 

Elk druivenras heeft voor- en nadelen. Merlot heeft die voor- en nadelen ook. De voordelen van Merlot zijn de soepelheid van het druivenras, de lage zuurgraad en de ‘dikheid’ van de wijn.
Ook kan het bijna niet misgaan met het druivenras Merlot. Te vroeg oogsten kan bijna niet, weliswaar krijg je wat groene tonen in de wijn, maar die vallen vaak niet op.
Merlot kan je ook makkelijker telen op ‘koele’ bodem als Cabernet Sauvignon. Dit laatste druivenras is veel gevoeliger voor meer vochtige bodems, je krijgt dit druivenras gewoonweg niet rijp. Merlot heeft hier geen last van. Klei, zand, kiezel, alles kan je Merlot voorschotelen. Je krijgt dan wel een ander type wijn, maar Merlot geeft gewoon goede wijn.
Doordat Merlot vroeg bloeit, is het wel gevoelig voor coulure. Hiermee is het dus wel uitkijken. Ook het alcoholgehalte kan Merlot parten spelen en ook het zuurgehalte. Op tijd oogsten is het devies. Oogst je té laat dan krijg je alcoholrijke wijnen met een té laag zuurgehalte. Oninteressante wijnen worden het dan.

Merlot. Broertje van Cabernet Sauvignon is ook de meester van de blend

Merlot kan je heel goed blenden met andere druivenrassen. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, het maakt het druivenras niet uit. Ook zie je goede resultaten met het blenden met het druivenras Sangiovese.

 

Merlot. Broertje van Cabernet Sauvignon

Merlot, het druivenras van over de hele wereld

Er zijn talloze gebieden waar het druivenras Merlot geteeld word. Vooral Bordeaux is bekend om het druivenras Merlot. Met name de rechteroever is populair door de Merlotdruif. Het druivenras kan goed gedijen op koele kleibodem op de rechteroever. Ook vind je steeds meer Merlot in Sud-Ouest en richting Languedoc.
Verder kan je Merlot vinden in Californië, Italië, Bularije, Roemenië en nog veel andere wijnlanden. Zelfs in Brazilië en Bolivia hebben ze de Merlot ontdekt. Wel moet je goed uitkijken met Merlot uit deze landen, want het is vrij vochtig en dat kan weer gevolgen hebben voor coulure.

 

Meer weten? Lees meer over alle druivenrassen!