Mensen worden creatiever met een slok op…

Volgens onderzoekers zou het wel eens zo kunnen zijn dat alcohol invloed heeft op creativiteit.

Maar dat is nog nooit echt bewezen. Daar komt nu verandering in.

Experiment
De onderzoekers nodigden enkele proefpersonen uit voor het experiment. De helft van de groep kreeg alcohol voorgeschoteld. Wanneer ze iets dronken waren, werd er gestopt met het schenken van alcohol. Alle proefpersonen (dus ook de andere groep die geen alcohol had gekregen) onderging daarna de Remote Associates Test. Tijdens zo’n test kregen de proefpersonen een aantal woorden te horen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hadden. Zij moesten daarop een woord noemen dat al deze woorden met elkaar in verband bracht.

Creatiever
De proefpersonen die ietsjes dronken waren, deden het beter dan de mensen die geen alcohol hadden gedronken. Proefpersonen uit de ‘dronken’ groep losten niet alleen meer vraagstukken op, maar hadden daar ook minder tijd voor nodig. Ook gaven zij vaker aan dat hun antwoord een ‘spontane ingeving’ was. Voordat de proefpersonen alcohol kregen, hadden zij (en de andere proefpersonen) de test ook al een keer gedaan. Toen scoorden de twee groepen even goed.

Het onderzoek wijst er dus op dat alcohol ons inderdaad wat creatiever maakt. Maar meer onderzoek onder meer proefpersonen is nodig. Overigens is het geen goed idee wanneer u om creativiteit verlegen zit, de ene na de andere fles wijn leeg te drinken. Een klein beetje alcohol is namelijk al genoeg om een lastig probleem op te lossen. Dus alles met mate!

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!