Madrevite, een wijnhuis met traditie

Madrevite

Madrevite is een wijnhuis met traditie dat op de rand van Toscane ligt. Door die ligging profiteert Madrevite van het mooie, maar vooral gematigde klimaat. Het is dan ook een perfect klimaat om wijndruiven te verbouwen. 


Lees verder na de advertentie exaro

Madrevite ligt op de grens van Umbrië en Toscane, te midden van de heuvels die het meer van Trasimeno en het meer van Chiusi omringen, in de gemeente Castiglione del Lago.
Het wijngoed Madrevite werd opgericht in 2003. Toen Nicola begon met het restaureren van de familieboerderij besloot hij een deel van de oude wijngaarden die zijn grootvader Zino nog handmatig aangeplant had, opnieuw aan te planten.
Zo begon Nicola zijn nieuwe project. Hij kon zijn roots niet weerstaan om dit ter ere van zijn grootvader te doen. De roots hadden de overhand en hij moest en hij zou Madrevite opnieuw leven inblazen. De wijnbouw traditie zit  hem teveel in het bloed om dat te negeren.

Nicola en natuurlijk ook zijn vader en grootvader zijn wijnboeren door ervaring, toewijding en met een missie. Het wijndomein Madrevite heeft niet alleen maar wijngaarden, maar omwille van de diversiteit zijn er ook olijfgaarden en akkerland voor het verbouwen van granen en peulvruchten. Alles voor eigen gebruik en natuurlijk ook alles biologisch.

Madrevite, klein maar fijn

Vandaag de dag heeft het wijndomein ongeveer 60 hectare land – waarvan 11 hectare aan wijngaarden. Die wijngaarden liggen  verspreid over drie verschillende heuvels in het gebied van het Trasimenomeer. Het land is al jarenlang eigendom van de familie.

Madrevite is eigenlijk een werktuig

De Madrevite is een werktuig dat in het verleden door Umbrische wijnmakers werd gebruikt om de volle wijnvaten vast te zetten. Het symboliseert de link tussen het verleden en de tradities, aldus de wijnmaker. Madrevite staat dan ook voor moderne wijnbouw gecombineerd met eeuwenlange tradities.

Het wijngoed Madrevite

Het landgoed ligt in Vaiano, in de gemeente Castiglione del Lago en de provincie Perugia. Het ligt in de “Trasimeno” DOC-zone. De belangrijkste druivenrassen zijn Gamay del Trasimeno, Trebbiano Spoletino, Grechetto, Sangiovese en Syrah. De wijnmaker wil dan ook de echte Madrevite laten proeven aan de echte wijnliefhebber.

Tegenwoordig is het wijndomein een volledig gerenoveerde wijnmakerij, maar wel eentje die ook barst van traditie. Traditie is dan ook weer verweven met het mooie wijnland Italië. Milieuvriendelijk wijnmaken behoort ook toe aan Madrevite. Alles wordt ook in het werk gesteld om zo weinig mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken, maar in sommige zeer vochtige jaren moet je wel uit kunnen wijken. De biodiversiteit staat ook hoog in het vaandel bij Madrevite. Er is niet voor niets gekozen om niet alles met wijnstokken vol te planten.

De fermentatie vindt spontaan plaats zonder het gebruik van toegevoegde gisten. Dit gebeurt om de wijnen meer authenticiteit en karakter te geven. Het is dan wel een voorwaarde om met zo gezond mogelijke druiven te werken. Schilweking en lang schilcontact wordt ook in sommige gevallen toegepast om meer extractie uit de druiven te halen.

Een familie wijngoed

Nicola gelooft in een gastvrije wereld waarin je leeft met familie, zijn vrouw en natuurlijk de kinderen. Voor die kinderen moet je het land ook eerlijk behandelen, zij zijn immers de toekomst en zij moeten in die toekomst ook op het land kunnen werken. De wijnen zijn oprecht en vertellen je het verhaal van het mooie wijndomein Madrevite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *