
Lambrusco, een wijn die valt in de categorie slobberwijnen. Helaas is het zo, maar de Lambruscodruif verdient het niet en dit druivenras kan mooie wijnen produceren.
Lambrusco is een Italiaanse wijn uit de wijndistricten Emilia-Romagna en Lombardije. De wijn is vernoemd naar de lambruscodruif die vaak door het leven gaat als gewoon Lambrusco.

Een wijn van de lambruscodruif is niet alleen een zoete wijn. Vaak wordt de Lambrusco als een zoete wijn gemaakt, maar er zijn ook droge varianten.
De Lambruscodruif is vaak een mousserende wijn. Dit komt doordat bij de vinificatie de tweede gisting in een gesloten tank heeft plaatsgevonden. Op die manier van vergisten krijg je een kleine mousse in de wijn. Ook zijn er enkele producenten die de wijn na botteling met ongeveer 10% restsuiker op de fles opnieuwe te laten fermenteren (al dan niet met achtergehouden most uit dezelfde wijngaard) om zo een droge licht mousserende wijn te verkrijgen.
Aangezien het vroeger massaal werd geproduceerd ging er in die tijd veel verloren aan kwaliteit. Overproductie en snel geld verdienen was het motto. Tegenwoordig zijn steeds meer Italiaanse wijnmakers bezig om een kwaliteit Lambrusco op de markt te brengen.
De beste Lambrusco wijnen zijn de droge wijnen
Tegenwoordig zijn de beste wijnen die gemaakt worden van de lambruscodruif droog gevinifieerd (deze wijnen noemen ze secco). Daarnaast heb je wijnen met een klein zoetje (dit noemen ze de semisecco). Vaak worden de wijnen van de Lambruscodruif als een frizzante gemaakt. Dat betekent dat er een kleine tinteling in de wijnen zit.
Wat zijn de beste wijnen van de Lambruscodruif:
- L. di Sorbara
- L. Maestri
- L. Grasparossa di Castelvetro
- L. Salamino
- L. Marani
- L. Montericco

Lambrusco bij het eten
Lambrusco is een lichte verfrissende wijn. Ze kan zware/vette maaltijden begeleiden, maar kan ook gedronken worden als zomerwijn, bij bijvoorbeeld een picknick.
Wat moet je weten over Lambrusco
De lambruscodruif is een blauw druivenras en dat druivenras behoort tot de Vitis vinifera. De lambruscodruif wordt niet alleen voor de wijn gebruikt. Er wordt ook balsamico en grappa van gemaakt. Helaas vind je die niet veel terug in Nederland.
Hoe groeit de lambruscodruif
De lambruscodruif is een makkelijke groeier en staat ook bekend bij de ‘luie’ wijnboeren. De druif geeft ook veel sap af en dat maakt de Lambrusco wijnen ook vaak goedkoop.
Wil je meer kwaliteit dan moet je de lambruscodruif goed snoeien. Dit is de enige manier om kwaliteit te garanderen.
De snoeiwijze van de lambruscodruif
Zoals ik hierboven al vertelde is de lambruscodruif een weelderige groeier. De uitlopers (de nieuwe scheuten) van de wijnstok worden hoog opgebonden om ze zo ver mogelijk van de grond te houden in verband met gevoeligheid voor meeldauw.