Koop je van je winstuitkering wijnen of doe je iets goeds voor het klimaat

Het gaat goed met de economie en de winstuitkeringen worden gelukkig weer uitgekeerd. Het probleem is dan wel waar je je geld dan aan uit gaat geven. Koop je van je winstuitkering wijnen om je lege wijnkelder te vullen of ga je voor zonnepanelen om de klimaatdoelen te halen?

Keuzes maken is altijd moeilijk. Heb je eindelijk weer een winstuitkering en dan steken nieuwe problemen de kop op. Het ene gezinslid wil zijn of haar wijnkelder opnieuw bijvullen en de ander denkt aan de toekomst en wil investeren in zonnepanelen.

Probleem 1, de wijnkelder opnieuw vullen

Zijn wijnen wel een goede investering of kun je beter investeren in zonnepanelen of duurzame energie?

Soms zijn topwijnen goede investeringen, soms ook weer niet en waar zit nu dat verschil?
Het is een kwestie van vraag en aanbod. Heb jij iets dat iedereen wilt hebben, dan heb je een winstgevend exemplaar in handen. Zet je de wijn te koop op op Marktplaats of Ebay of wil je de wijn via een veiling verkopen? Vaak krijg je niet eens het aankoopbedrag terug en dan heb je duidelijk een miskoop.
Dus zijn wijnen een goede investering van je winstuitkering? Ik denk het niet maar soms kan je wel eens geluk hebben.

Topwijnen kun je het best aanschaffen via een wijnveiling. Mooie wijnen kopen voor de Kerstdagen doe je meestal wel in de speciaalzaak. Af en toe krijg je daar goede adviezen en passen die wijnen precies bij jouw geplande Kerstdiner maar in de praktijk valt dat vaak tegen. Misschien denkt de eigenaar van de wijnwinkel wel meer aan zijn omzet dan aan jou. Hoe bepaal jij als consument of je een goede wijn hebt gevonden voor jouw kerstdiner? Wellicht moet je dan ook niet naar de wijnwinkel of speciaalzaak, maar naar een wijnveiling. Op een wijnveiling heb je wel kennis nodig van wijn en wijnjaren maar dat is te leren met onze wijnjarentabel.

Op wijnveilingen kun je mooie wijnen kopen voor relatief lage prijzen. Soms komen deze wijnen uit faillissementen vandaan en dan is de tijd aangebroken om je slag te slaan.
WijnGek Chris heeft een artikel geschreven over Catawiki wijnveiling. Wat ook een interessante wijnveiling is, is die van Best of Wines. Bij hun kunt je relatief goedkoop wijnen verkopen of kopen. Een soort van marktplaats voor wijnen.
Heb je geen wijnkelder en wil je je wijnen dan toch goed wegleggen dan is een klimaatkast een heel goede keuze.

Probleem 2. Zonnepanelen passen bij deze tijd en de subsidies tellen nog steeds

Maar met zonnepanelen alleen ben je er niet. Je moet ook een goede energieleverancier hebben. Niet iedere energieleverancier is dol op salderen en hierdoor kom je bedrogen uit.

Wellicht moet je je in energie nog wel meer verdiepen als in wijnen. Energie vergelijk is zeker aan te raden. Ik neem aan dat je verstand hebt van wijnen maar heb je ook verstand van energie en energie vergelijken?

Kijk altijd eerst goed rond op het internet. Energie vergelijken is een goede keuze. Kies een goede website om energie te vergelijken en je te verdiepen in zonnepanelen, salderen en natuurlijk de tarieven die energieleveranciers hiervoor vragen. De vraag en de prijs van energie is nog nooit zo hoog geweest en hier kun je écht geld besparen. Een goede energieleverancier is hier cruciaal. Let er bij zonnepanelen wel op dat de prijzen van salderen enorm kunnen verschillen. Zonnepanelen zijn wel duur en wellicht wil je wel zonnepanelen huren, dat kan ook via deze websites.

Denk ook aan de opbrengst van de zonnepanelen en denk ook aan de toekomst. Nu zijn je kinderen misschien nog klein en verbruiken ze nog niet veel energie. Dat zal in de toekomst zeker gaan veranderen en dan gaan je kinderen veel meer energie verbruiken.
Dus kies een goede energieleverancier en staar je niet blind op het maandbedrag. Een laag maandbedrag lijkt leuk maar de afrekening komt pas later.
Veel energieleveranciers geven je een welkomstpremie. Maak gebruik van die welkomstpremie en je hebt gelijk al een voordeel.

Tja, keuzes maken. Ikzelf weet het nog niet. Nieuwe wijnen zijn heel aantrekkelijk en mijn wijnkelder is al behoorlijk leeg. Aan de andere kant wil ik ook iets doen voor mijn kinderen en toekomstige kleinkinderen. Wij moeten nu goede beslissingen maken. Ik wil het niet op mijn geweten hebben om deze aarde slecht voor hen achter te laten. Nee, dan laat ik de wijn maar zitten en ik kies voor een goede energieleverancier en dan ook voor zonnepanelen.

WijnGek Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *