Koop een wijn met een medaille, dan heb je een goede wijn

wijn met een medaille, een medaillewijn

Een wijn met een medaille behoort tot de categorie topwijnen. Allemaal topwijnen in hun klasse, in ieder geval bij wijngekken.nl, maar is een wijn met een medaille altijd een goede wijn?


Lees verder na de advertentie exaro

Op bijvoorbeeld het Concours Mondial in Brussel worden de wijnen blind geproefd en de wijnen zijn allemaal geproefd binnen hun klasse. Er zullen dan ook nooit andere wijnen staan tussen die wijnen uit hun klasse.
Op het zo’n wijnconcours worden dus de wijnen allemaal blind geproefd door ervaren en professionele wijnproevers. Er wordt dan een keuze gemaakt binnen een groep wijnen, maar er wordt niet naar de prijs/kwaliteit gekeken.

De prijs speelt een heel grote rol bij de keuze van een wijn. Er zit nogal een verschil tussen een gewone AOP Bordeaux Rouge van 6 euro of een fles van 9 euro, dat is nogal groot prijsverschil en waar zit dat verschil dan nu in? Op een wijn concours houden ze hier geen rekening mee. Dat kan ook niet want de consumentenprijs verschilt in de landen. Vaak heeft dat te maken met accijns en btw. Ilja Gort heeft overigens een heel leuk filmpje gemaakt over de verkoopprijzen van wijn, benieuwd? Kijk dan op https://www.youtube.com/watch?v=1CtRSxAGQzk

Ben je toch benieuwd welke wijnen in aanmerking komen voor de begeerde medaille op het Concours Mondial? Kijk dan op https://concoursmondial.com/fr/, dan kun je zien hoeveel wijnen een medaille krijgen. Vaak ligt het percentage dat een medaille krijgt op wel 80%, in mijn ogen onzin. Ben je kritisch op dit soort medailles? Lees dan even verder…

Een wijn met een medaille? Terecht of onterecht
Er bestaan tal van wijnkeuringen in de wereld. Grote internationale wijnkeuringen zijn bijvoorbeeld het Concours Mondial de Bruxelles (sinds 1994), het Concours Général Paris, de International Wine Challenge en tal van andere internationale wijnkeuringen. Overal worden medailles uitgedeeld aan wijnen en soms terecht, maar soms ook onterecht.
Ook in Nederland bestaan er tal van wijnkeuringen. Neem bijvoorbeeld de Wijnkeuring der Lage Landen, een wijnkeuring voor louter Nederlandse en Belgische wijnen en er zijn wijnbladen die eigen keuringen organiseren (b.v. de Decanter, het Proefschrijft Wijnconcours en het Perswijn Wijnconcours, maar geen enkele wijn medaille wordt zo eerlijk uitgedeeld als bij wijngekken.nl.

Een wijn met een medaille, is dat nu onzin?

Een medaille geven voor een wijn, is dat nu onzin. Veel wijnen krijgen medailles en die medaille wijnen kom je heel vaak tegen. Op een concours krijgen heel veel wijnen een medaille en wat is dat nu nog waard?

Wijnen die een goede reputatie hebben, hebben geen behoefte aan medailles en aan een sticker op de wijnfles! Zij weten de consument te overtuigen met hun kwaliteit en reputatie en hoeven dat niet te doen met een of ander stickertje!

Helaas valt een groot deel van de consumenten voor prijzen en stickertjes. Vooral de wijnen die in de supermarkt verkrijgbaar zijn hebben een enorme invloed op de wijnkoper. Per slot van rekening wordt meer dan 80% van de wijnverkoop gedaan in de supermarkt…
Over de gehele wereld heb je concoursen, wijnproeverijen waar een prijs te winnen is. Je verdient dan een medaille met een stickertje die je erop kunt plakken. Zo kun je aan de consument laten zien dat JOUW WIJN een hele goede wijn is, want het product heeft een medaille gewonnen, toch?

Nu zijn al deze instituten commercieel opgezet en moet er geld verdiend worden, veel geld. De consument ziet graag een medaille op een wijnfles staan, want dat is dan een prijswinnende wijn(!). De producent wil graag een medaille hebben, want dan koopt de consument zijn wijn en de wijninstituten varen er wel bij. Kortom: het gaat dus alleen maar om…. GELD!

De medailles die wijngekken.nl geeft aan de ingezonden wijnen

Echter, de medailles voor wijnen die wijngekken.nl uitreiken hebben te maken met drie hoofdzaken:
onafhankelijk, kwaliteit en de verkoopprijs

Ben je benieuwd naar onze medailles en onze Medaillewijnen? Kijk dan op https://www.wijngekken.nl/wijngekken/medaillewinnaars/

Wil je meer weten hoe wij de wijnen proeven en testen?
WijnGekken test de wijnen volgens het 20 punten Franse systeem. Dat betekent maximaal 3 punten voor de kleur. Maximaal 5 punten voor de neus. Maximaal 9 punten voor de smaak en maximaal 3 punten voor de eindconclusie.

Wil je nog meer weten over puntensystemen, Parkerpunten en hoe wij proeven? Lees het dan op https://www.wijngekken.nl/wijnweetjes/het-puntensysteem-van-wijn/

Ook geven wij medailles aan wijnen voor de prijs/kwaliteit. Wij geven Bronzen, Zilveren en Gouden WijnGekkenMedailles.

2 gedachten over “Koop een wijn met een medaille, dan heb je een goede wijn”

  1. Hoewel ik heelveeel respect heb voor hetgeen Wijngekken doet moet ik toch een kritische kanttekening maken. Wijn proeven en drinken zijn toch heel persoonlijke meningen van degene die het proeft en ruikt. Kortom wat de een lekker vindt hoeft de ander toch niet lekker te vinden. Blijft altijd een kwestie van persoonlijke smaak die can dag tot dag behoorlijke kan verschillen. Op zo’n blind proeverij b..v. Is de persoon die gaat proeven al in de stemming om te gaan proeven. Naar mijn mening is het altijd een kwestie van proeven en niet blindelings op een ander af te gaan, ook al heeft deze persoon veel aanzien en credits op zijn conto. Dus proeven, proeven en nog eens proeven🍷

  2. Beste Henk, naar mijn mening moet je ook niet al te veel waarde hechten aan die medaillestickers op een fles wijn. Echter, vele consumenten zijn daar gevoelig voor. Wij proberen met het toekennen van een wijngekken-medaille, wijnen eruit te lichten die naar onze mening veel (kwaliteit) bieden, afgezet tegen de prijs. Die wijnen vinden wij de positieve aandacht waard. En natuurlijk, het proeven blijft altijd een subjectieve waarneming, zoals je zelf al aangeeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *