Italiaanse wijnen en wijnstreken

Italiaanse wijnen behoren tot de mooiste wijnen ter wereld. Nergens vind je zoveel verschillende druivenrassen. Lees hier alles over Italiaanse wijnen en zijn mooie wijnstreken

Italiaanse wijnen behoren tot de mooiste wijnen ter wereld. Nergens vind je zoveel verschillende druivenrassen. Lees hier alles over Italiaanse wijnen en zijn mooie wijnstreken

Alles over Italiaanse wijnen en wijnstreken lees je hier

Wil jij alles over Italiaanse wijnen en wijnstreken weten? Er zijn verschillende landen die de lekkerste wijnen maken, waarbij je vast meteen aan Frankrijk denkt. Italië heeft tevens de meest prachtige wijngebieden. Wij vertellen je alles over wijnen en wijnstreken in Italië. Lees snel verder voor meer informatie en laat je verrassen.

Chianti, het hart van Toscane

Je kunt de wijnroute van Chianti vinden in het hart van Toscane. Chianti is een van de bekendste rode wijnen van Italië. Al sinds de 13e eeuw werd Chianti wijn gemaakt met de Sangiovese druif. Deze druif was dan dusdanig goede kwaliteit dat Chianti over de hoogste kwalificering in het Italiaanse wijnetiket beschikt. De wijn heeft een heldere rode kleur en ruikt enigszins fruitig en naar viooltjes. De kwaliteit van de wijn is verschillend. Deze wijn kan het beste jong gedronken worden, hoewel de echte dure toppers langer bewaard kunnen worden. Als je de route door de Chianti loopt, zul je zien dat veel wijnboeren hun deuren voor je open zullen stellen.

Barolo, de Nebbiolo hoort thuis in Piëmonte

Een andere bekende Italiaanse wijn is Barolo. Deze wijn is te vinden in Piëmonte en wordt van de Nebbiolo druif gemaakt. Het wijnbouwgebied waar Barolo wordt gemaakt, is ongeveer 1200 hectare groot. In 1860 werd deze wijn al de ‘Wijn van koningen en koning van wijnen’ genoemd. Samen met Barbaresco en de Toscaanse Brunello di Montalcino staat Barolo bekend als een van de beste rode wijnen van Italië. De lekkere Barolo wijn is een krachtige droge rode wijn en bevat vele tannines, zuren en heerlijke aroma’s van rozen, truffel en kruiden. In Piëmonte is men dan ook erg trots op deze wijn. De Barolo wijn wordt het liefst gedronken bij een goed vleesgerecht.

Soave, de mooiste witte wijn in Italië

Soave staat bekend als een van de mooiste wijnen van Italië. Deze wijn komt uit een gebied in het oosten van de stad Verona. Italiaanse wijnboeren zijn erg trots op deze wijn, doordat deze erg machtig is. De wijn bevat een complexe mix van diverse tonen, waaronder amandelbloesem, vlierbes en acacia. Deze mix zorgt ervoor dat deze wijn een unieke smaak heeft. Deze wordt ook wel omschreven als fruitig gekonfijt, hoewel het ook wat zoutig in de afdronk is. De kwaliteit tussen de wijnen van de verschillende producenten varieert. De beste Soaves komen ook wel van de hellingen van het classico gebied van de gemeenten Monteforte en Soave. Deze wijn past goed bij vis, mosselen of een aperitief.

Puglia, wijnen met een zuidelijk karakter

Puglia is niet alleen een gebied wat over prachtige landschappen en witte trulli-huisjes beschikt. Dit is tevens de tweede grootste wijnstreek van Italië. Echter is het een ander soort wijngebied dan je elders in Italië zal vinden. Dit komt doordat het vrij warm is in de Zuid-Italiaanse regio. De zon bepaalt hierdoor tevens de kwaliteit van de wijn, wat maakt dat de wijn doorgaans vrij goed is. Zo wordt de Primitivo uit Puglia steeds bekender over de hele wereld. Voor echte kwalitatieve wijn moet je dan ook in Puglia zijn.

Probeer eens de Italiaanse wijnen uit deze streken!

Ga jij ook eens een van deze heerlijke wijnen proeven? Ontdek dan de bovenstaande wijnstreken en verbreed je smaakpalet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *