
Moldavië is maar een klein land, maar de ambities zijn groot. Moldavie wil Nederland veroveren met hun wijn, gaat ze dat lukken?
Moldavië, een klein land begrensd door Oekraïne en Roemenië, maakt ondanks zijn grootte een rijk scala aan bijzondere wijnen. Sinds 3000 jaar v. Christus wordt er wijn geproduceerd en met de grootste ondergrondse wijnkelder ter wereld is het niet gek dat het land veel wijntoerisme trekt. In 2005 werd 96% van Moldavische wijn geëxporteerd to CIS landen, waarvan 85% naar Rusland, maar sinds de oprichting van het nationale wijnmerk Wine of Moldova op 5 december 2013 kwam er verandering. Zo werd er in 2022 75% van de wijnflessen geëxporteerd naar non-CIS landen, waaronder 54% naar Europa.
Wijn uit Moldavië, iets voor jou ?
Al is Moldavië klein, toch staan ze eerste op gebied van wijngaard dichtheid en is het land 16e op de lijst van wijnproducerende landen ter wereld. Moldavië beschikt over 122.000 hectare wijngaarden, waarvan op 35.300 hectare witte druivenrassen en op 33.100 hectare rode druivenrassen aangeplant staan. Zowel bekende als inheemse druivenrassen zijn er te vinden, van Sauvignon Blanc en Chardonnay tot Feteasca Alba en Regala. 34% van de wijngaarden zijn te vinden op de valleihellingen van de Nistru, Prut en Raut rivieren, 52% op heuvels oftewel natuurlijke amfitheaters met diameters van 3 tot 5 kilometer. De uitgestrekte bossen bovenop de heuvels beschermen de wijngaarden van krachtige wind, koude winters en zomerse droogte.
Lees verder na de advertentie

Wat zijn de bekendste inheemse druiven in Moldavië
De Feteasca wijndruif is een inheemse druivensoort die vooral voorkomt in Roemenië en Moldavië. Er zijn twee hoofdvarianten, de witte Feteasca en de blauwe Feteasca.
Fetească Albă is de witte Feteasca. Dit is een witte druivensoort die vaak wordt gebruikt voor het maken van lichte, frisse wijnen. De wijnen hebben meestal aroma’s van bloemen, citrusvruchten en soms een vleugje kruidigheid.
Daarnaast heb je de Fetească Neagră, dit is letterlijk de zwarte Feteasca, maar het is gewoon een blauw druivenras dat bekend staat om het produceren van volle rijke rode wijnen. De wijnen hebben vaak aroma’s van zwarte bessen, pruimen en soms een hint van kruiden of specerijen.