Is de duurste wijn ook de beste wijn?

Is de duurste wijn ook de beste wijn?Is de duurste wijn ook de beste wijn? Een vraag die ons regelmatig gesteld wordt…

Als je tegenwoordig naar die prijzen kijkt van de zogenaamde TOPwijnen dan lopen de rillingen over je rug. Welke gek betaalt nu zoveel voor een flesje wijn? In de regel ben je na een zestal glazen wel door de fles heen, ongeacht hoeveel de wijn heeft gekost.

Aan een twintigtal vrijwilligers werd door Californische onderzoekers (Stanford & California Institute of Technology) gevraagd om vijf soorten wijn te proeven. Daarbij hadden ze de prijs op het etiket genoteerd. De ene fles kostte 5 dollar, de andere 10, een derde 35, een vierde 45 en de vijfde kostte 90 dollar per fles. De vrijwilligers waren geen experts, maar gewone wijndrinkers. Niet zo verrassend dat de ‘duurste wijn’ ook als de ‘beste wijn’ werd uitgekozen…..

Hoezo worden mensen niet beïnvloed?

Echter de onderzoekers hadden de prijzen verwisseld! De wijn van 90 dollar zat namelijk ook in de fles die de prijslabel van 10 dollar had meegekregen. De wijn van 45 dollar was exact dezelfde als die in de fles van 5 dollar zat. Dit alles werd niet opgemerkt en dus verkozen ze de wijn die in de duurste fles zat als de beste wijn.

Volgens de onderzoekers is dit geen toeval. Brainscans wijzen uit dat dure wijnen meer activiteit in bepaalde delen van het brein – die reageren op aangename ervaringen – veroorzaken (middelste orbitofrontale cortex). Toen de testpersonen dachten dat ze goedkopere wijnen dronken werd in het brein minder activiteit gemeten.

Wijngekken.nl is onafhankelijk

Maar goed dat de proevers van WijnGekken.nl zich niet laten beïnvloeden door de prijs van de wijn. Het is zelfs zo dat hoe duurder de wijn des te beter (kwaliteit) de wijn moet zijn om nog in aanmerking te komen voor een WijnGekkenmedaille…

WijnGekken.nl is er voor U, zodat U een goede wijn kunt kopen voor een goede prijs!