Irancy: rode wijn uit de Yonne

Irancy, prachtige rode wijnen

Met zo’n 300 inwoners is Irancy maar een gehucht. Maar wel een gehucht waar prachtige rode wijnen vandaan komen! Tijd voor een kennismaking.

Irancy, een dorpje in de Yonne, nabij Chablis, in een vallei omringd door heuvels met wijngaarden. Enkele zeer getalenteerde wijnmakers gaan hier te werk. Irancy is een village appellatie, en ook direct de enige in de Yonne die rode wijn produceert. Er wordt gefluisterd over een Premier Cru classificatie, waarschijnlijk voor de wijngaarden Les Mazelots of Les Cailles, maar het kan zomaar tot 2030 duren voordat dit realiteit wordt. In deze blog gaan we wat dieper in op Irancy.

Ontstaan Irancy

Irancy ontstond rond het jaar 900 na Christus. Het dorp werd gebouwd bij het katholieke klooster Saint-Germain. De naam wordt verondersteld afgeleid te zijn van ‘Yvrinacum’, wat ‘plaats van taxatie’ betekent. Een verwijzing naar de administratieve functies die het dorp ooit vervulde. De religieuze spanningen in Frankrijk in de Middeleeuwen bleven het dorp niet bespaard. De vervolgingen door protestanten leidden tot een beleg in 1568. Dit wordt ‘het Beleg van Cravant’ genoemd. Irancy werd geplunderd en vernield. Veel mensen werden gedood, hun lichamen opgestapeld in een lege put. Tot op de dag van vandaag wordt een van de straten in Irancy de “straat van de doden” genoemd.

irancy kaart

Ligging Irancy

Irancy liggen te midden van heuvels. Die heuvels zijn bedekt met wijngaarden en kersenbomen. Het dorp is pittoresk met smalle straatjes vol authentieke charme. Irancy heeft nog een mooie grote kerk en een huis dat toebehoorde aan de architect van het Parijse Panthéon. Rond Irancy zijn meerdere wandelroutes met een schitterend uitzicht te vinden. Vlakbij ligt het dorp Saint-Bris en op 15 kilometer afstand liggen Chablis en Auxerre.

Wijnmakers Irancy

Op de hellingen van Irancy verbouwt een dertigtal wijnmakers Pinot Noir op de (vrijwel) noordelijkste grens waar dit mogelijk is. Terwijl Chablis natuurlijk beroemd is om zijn witte wijnen, heeft het in Irancy altijd om rood gedraaid. Irancy stond lange tijd in de schaduw van bekendere rode Bourgogne wijnen uit de Côte de Nuits, maar dit begint te kantelen. De appellatie is jong en bestaat pas sinds 1999. We voorzien een mooie toekomst voor dit gebied. Enkele bekendere wijnmakers:

  • Gabin et Felix Richoux
  • Vincent Dauvissat
  • Domaine Ferrari
  • Domaine Pattes Loup
  • Benoît Cantin

Karakter Irancy

Het terroir van Irancy is vergelijkbaar met dat van Chablis; een typisch koel klimaat, met sneeuw in de winter en vrieskou in de lente en vergelijkbare bodems vol kalk en gefossiliseerde oesterschelpen die de beroemde vuursteenachtige mineraliteit aan de wijnen geven.

Irancy kenmerkt zich door een balans tussen zuur en fruit. Een mooie, luchtige, etherische expressie van Pinot Noir met fluweelzachte rondheid. De wijnen hebben aroma’s van dezelfde kersensoort die in de heuvels tussen de wijnstokken groeit. Soms wordt Irancy omschreven als ‘aards’.

Interessant is dat Irancy naast Pinot Noir nog een (klein percentage) van een andere druif mag bevatten. Dat is de César. Een druif die wordt gebruikt om body te geven aan de wijn. Maar lang niet alle wijnmakers gebruiken hem. Veel wijnmakers maken Irancy van 100% Pinot Noir. De César wordt overigens ook al honderden jaren verbouwd in de wijngaarden rondom Irancy. César is donker karmozijnrood, terwijl Irancy van pure Pinot Noir doorgaans een delicatere robijnrode kleur heeft.

Net als de meeste Bourgognes kan ook Irancy jaren bewaard worden. Mits de wijnmaker zijn vak verstaat natuurlijk. Irancy uit goede jaargangen is met 20 jaar perfect te drinken. Sterker nog, de wijn wordt met de jaren vaak iets zachter en gebalanceerder. Een Irancy mag niet in een kelder ontbreken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *