Il Conte Villa Prandone, een wijnmaker met stijl

Il Conte Villa Prandone

Il Conte Villa Prandone ligt in de regio Marche. De wijnen zijn uitzonderlijk voor deze regio. Dit heeft alles te maken met de geschiedenis, het terroir en de manier van wijnmaken, gebaseerd op jarenlange ervaring. 


Lees verder na de advertentie exaro

Wat onderscheidt een wijnmaker van andere wijnmakers? Dat heeft allemaal te maken met het terroir en de geschiedenis van het wijndomein, maar natuurlijk ook met de ervaring van het wijnmaken en de liefde voor de natuur. 

Il Conte Villa Prandone

Il Conte Villa Prandone heeft een geschiedenis van drie generaties. Het wijnhuis is gelegen in de regio Marche, in het centrum van Italië, aan de Adriatische kust. Sinds de jaren ‘50 heeft de familie De Angelis het landgoed in beheer. 

Al sinds de jaren ‘50 is het motto ‘respect voor het land en het milieu’ en dat alles heeft de familie geen windeieren gelegd. Het begon allemaal in het dorp Monteprandone in de provincie Ascoli Piceno. Amilcare de Angelis pachtte toen 7 hectare aan wijngaard en na jarenlange harde arbeid kon hij die 7 hectare aan wijngaard overnemen. In 1988 nam zijn zoon Marino het bedrijf over en hij veranderde de naam in Il Conte Villa Prandone. De naamswijziging was een eerbetoon aan zijn vader Amilcare. Tegenwoordig beheren de 4 kinderen van Marino het wijndomein, maar Marino heeft er nog wel iets over te zeggen. 

Walter en Samuel zorgen voor de wijngaard en Emmanuel is de wijnmaker en verkoopmanager. Marino zijn dochter Marina heeft de leiding over het kantoor. 

De wijngaard 

Il Conte Villa Prandone

De grond is klei en kalksteen met een gemiddelde textuur. Deze bodem geeft de wijnen hun kleur, structuur en het lage alcoholpercentage. Inmiddels is het wijngoed ook behoorlijk gegroeid tot 30 hectare. Daarnaast is er 20 hectare gepacht van omliggende boeren. De wijnstokken bevinden zich tussen 150 en 200 m boven de zeespiegel en alle wijngaarden zijn zuid- tot zuidwest gericht. De wijngaarden bezitten ook veel microklimaten door het heuvelige karakter van het land. De bodem wordt bewerkt met kleine tractoren en er worden heel weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt.  

De druivenrassen

Er wordt gebruikt gemaakt van de witte Pecorino en Passerina en de blauwe druiven Montepulciano en Sangiovese. Ook zijn er kleine percelen met Merlot, Lacrima, Tannat, Trebbiano, Malvasia, Sauvignon Blanc en Chardonnay. 

Il Conte Villa Prandone produceert ongeveer 250.000 flessen per jaar. Er zijn twee categorieen: de Linea Premium en de Linea Terra. 

Il Conte Villa Prandone

De proefnotities: 

Navicchio 2022, Pecorino DOCG 

Kleur: licht strogele kleur 

Neus: de neus heeft geuren van rijpe meloen met wit fruit. Er zijn charmante zuren in combinatie met een aromatische zoetigheid. De neus is diep en vol 

Smaak: De smaak is vol en droog gevinifieerd met wit fruit. De smaak is ook wat bloemig met ook hier een prachtige, maar krachtige zuurgraad. De balans is zeer mooi en de wijn heeft een mooie complexiteit met een goede body en een lange afdronk 

Marinus 2020, blend van 70% Montepulciano en 30% Sangiovese (Winespectator: 91 punten) 

Kleur: de kleur is donker en roodpurper 

Neus: de neus is mooi zacht met een krachtige diepgang met zwart fruit van bramen. De neus is diep en vol en komt later goed los in het glas 

Smaak: fijne ronde tannine vult je mond in eerste instantie. Daarna merk je de vrij stevige, maar elegante zuren op. Ook hier haal ik er bramenfruit uit met een fijne kruidigheid. De smaak is wat droog van de tannine met een goede body en brede afdronk. 

Il Conte Villa Prandone

Lu Conte 2019 (in het Nederlands: Lu Kont), 100% Montepulciano 

Kleur: de kleur is donker en purperrood 

Neus: de neus heeft een prachtige complexiteit met bramen, kersen en kruiden. De neus is intens met prachtige elegante zuren. Diep en vol en komt daarna mooi los in het glas 

Smaak: ook hier merk je gelijk de krachtige tannine op, de vele vaste stoffen en de enorme concentratie. Als fruit vind ik bramen, zwarte bes en kersen. De smaak is complex en ik bespeur iets van houtopvoeding. Als afdronk merk ik ook de mooie mineraliteit op. 

IX Prandone 2019, 100% Merlot 

Deze stokken van deze Merlot staan met de wortels in een dikke kleigrond die je kunt vergelijken met de klei in Pomerol. 

Kleur: de kleur is donker en purperrood 

Neus: wat een prachtige elegantie en frisheid heeft de neus. Als fruittonen vind ik jonge bramen, zwarte bes en een kruidige framboos. 

Smaak: ook de smaak heeft een prachtige elegantie, maar ook veel tannine. De smaak heeft dezelfde fruittonen als de neus. De body is stevig en vol en alles eindigt met een lange afdronk en een prachtige balans. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *