Ijsklontjes bij de rosé of bij de witte wijn?

Ijsklontjes bij de rosé of bij de witte wijn?Met die warme zomerdagen is het natuurlijk moeilijk je wijn in jouw wijnglas koud te houden en daar is een oplossing voor: ijsklontjes….

De vraag is echter: “Is dat een goed idee of is dat een slecht idee?”

Je ziet het steeds vaker dat als je een rosé wijn of een witte wijn bestelt op het terras tijdens de zomerdagen, dat ze (ongevraagd) ijsklontjes in het wijnglas doen.

Waarom zouden ze (lees: de horeca) dat doen denkt u? Als extra service, want dan blijft uw wijn lekker koel, of is er misschien ook nog een andere reden?

Als ze ongevraagd ijsklontjes in uw wijnglas doen dan kan u er zeker van zijn dat er maar één reden is om dat te doen: MONEY!

Ijsklontjes werken verkoelend

Feit is gewoon dat als je één of twee ijsklontjes bij de wijn doet, je minder wijn nodig hebt om het glas te vullen! Een besparing van wijn dus en dat brengt keiharde euro’s op!

Vragen ze eerst aan de klant of hij/zij graag ijsklontjes bij de bestelde wijn zou willen, dan heb je in ieder geval nog de keuze om het wel of niet te doen. De horeca-exploitant ziet graag van wel (zie boven) en als u het ook een goed idee vindt dan neemt u één klontje en geen twee ijsklontjes. Eén klontje is voldoende om de wijn koel te houden gedurende de tijd dat u dit glas uitgedronken hebt.

Ben je thuis, dan maakt het natuurlijk helemaal niets uit of en hoeveel ijsklontjes u in uw wijnglas doet. Als u dat prettig vindt dan moet u dat vooral doen!

Er is echter wel een maar….

Ijsklontjes zijn gemaakt van water en water is geen wijn! Dus als u een ijsklontje in uw wijnglas ter koeling van de wijn doet, zal de wijn weliswaar koeler worden, maar ook wateriger. Het ijs smelt en lost op in de wijn; de smaak van de wijn zal dus afnemen

TIP : Koel ook eens jouw rode wijn

Aan de andere kant: het volume neemt toe en dus zal het alcoholgehalte procentueel gezien afnemen en dat betekent weer dat u minder snel last kan krijgen van het alcohol. Dat de smaak afneemt, neemt u dan maar op de koop toe….

Een goed alternatief zijn : bevroren druiven!

Deze ijskoude druiven zorgen er voor dat uw wijn koel blijft en dat de wijn ook op smaak blijft! Een weet u: het staat ook nog eens feestelijk!

TIP: Koel niet alleen de rosé of witte wijn (stil of mousserend), maar vergeet u ook uw rode wijn niet te koelen in de zomer.