Icewine of ijswijn, duur en moeilijk te maken

Icewine of ijswijn, duur en moeilijk te maken Wat is icewine of ijswijn in het Nederlands. Het is een kostbaar product en heel moeilijk te maken met de grilligheid van de natuur.

Het kleven grote financiële risico’s aan het maken van icewine of ijswijn. Veel financiële risico’s kleven eraan en moeder natuur moet ook nog een handje meehelpen.
De kwaliteitsdruiven bestemd voor ijswijn kunnen ook niet samen met de gewone druiven van de zomer worden geoogst. In feite kan de wijn niet worden geproduceerd tot het weer buiten onder het vriespunt is, maar de wijnmaker moet in de zomer al de beslissing maken of er icewine of ijswijn gemaakt zal worden.

 

Icewine of ijswijn, een kleine opbrengst

In oktober, wanneer de laatste van de druivenoogst de kelder binnenkomt, moet een wijnmaker die ijswijn wil produceren, beslissen of de toestand van de druiven geschikt is om aan de wijnstok te blijven hangen tot het moment dat er strenge vorst komt. De luchttemperatuur moet -8 ° C of lager zijn om een ijslaagje te vormen rond de druiventros.
Als dat moment is aangekomen dan zijn de druiven zo groot als rozijnen en ze zien er ook zo uit. Het meeste vocht is verdampt of bevroren en het suikergehalte is zeer hoog. Het moet duidelijk zijn dat je dan ook niet veel wijn kan maken van deze verschrompelde druiven.
Icewine of ijswijn, winter in de wijngaardDat is ook een van de redenen waarom icewine of ijswijn zo duur is. Samen met de wisselvalligheid van de natuur en de te verwachten opbrengst is en blijft het een roulette om icewine of ijswijn te maken
Vaak wordt icewine of ijswijn in kleine flesjes gebotteld met als inhoudsmaat 37,5 cl. Deze halve flesjes zijn ook meer als genoeg om uit te schenken. Het sap is zo geconcentreerd dat je na een glaasje al genoeg hebt.

Dus heb respect als je zo’n glaasje icewine of ijswijn te drinken krijgt en denk aan de wijnboer die zo lang in onzekerheid moet zitten en de financiële risico’s moet dragen.

Zin in een meer Icewine of ijswijn? Kijk eens HIER