How to: wijn bewaren en opslaan

How to: wijn bewaren en opslaan

Hoe moet je wijn bewaren en opslaan. In deze ‘how to’ krijg je de beste tips and tricks om jouw wijnen onder de beste condities op te slaan en te bewaren.

Als wijnliefhebber wil je het beste voor je wijncollectie. Voor het bewaren en langdurig opslaan van wijn kun je kiezen uit een wijnbewaarkast of wijnklimaatkast. Wat zijn precies de verschillen en wat is de beste keuze voor jouw wijncollectie? Wij leggen het je uit.

Bewaarcondities voor wijn

Niet te koud, te warm, op een donkere plek en met de juiste luchtvochtigheid. De volle aroma en smaak van wijn komt alleen tot ontplooiing als er aan vier essentiële voorwaarden is voldaan: de juiste temperatuur, een uitgekiende luchtkwaliteit en luchtvochtigheid, bescherming tegen UV-licht en een trillingsvrij omgeving. Alleen zo blijft de kwaliteit van wijn goed bewaard. Een (wijn)kelder is de ideale plaats om wijn te bewaren. Het is er koel, donker en de temperatuur is stabiel. Niet iedereen beschikt over een wijnkelder en daarom kun je kiezen voor wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten. Deze wijnkasten zijn verkrijgbaar bij leveranciers van horeca apparatuur en wijnspeciaalzaken.

Wijnbewaarkast

Het op de juiste manier bewaren van wijn zorgt ervoor dat de natuurlijke aroma en smaak zich verder ontwikkelen. De wijn wordt dieper en complexer naarmate het rijpingsproces vordert. Dat vraagt niet alleen om wijn van goede kwaliteit, ook om de juiste bewaaromstandigheden. Een wijnbewaarkast bootst het klimaat van een wijnkelder zoveel mogelijk na. In deze rustige, stabiele, koele en donkere omgeving kunnen wijnen optimaal tot bloei komen. De wijn ontwikkelt zich ondertussen en wordt alleen maar beter van smaak. Wijnbewaarkasten zijn bij uitstek geschikt voor het langdurig opslaan en het rijpen van wijnen. Meestal hebben deze kasten geen transparante deur zodat er geen licht bij de wijn komt. Ben je van plan wijn langdurig op te slaan en te laten rijpen? Dan is een wijnbewaarkast de beste keuze.

Wijnklimaatkast

De smaak van wijn komt pas goed tot recht wanneer hij op de juiste drinktemperatuur wordt geserveerd. De basisregel is dat rode wijnen warmer geserveerd moeten worden dan witte wijnen. Een wijnklimaatkast beschikt over meerdere temperatuurzones waardoor iedere wijn op de ideale drinktemperatuur bewaard kan worden. Meestal ligt het temperatuurbereik van wijnklimaatkasten tussen de 8 en 18 °C. Wijnkasten worden hierdoor ook wel serveerkasten genoemd. Vaak beschikken deze modellen over een glazen deur zodat de wijncollectie direct bewonderd kan worden. Als je van plan bent wijn op korte termijn te gaan drinken, is een wijnklimaatkast de juiste keuze. In deze kast worden wijnen op drinktemperatuur bewaard.

Gevolgen van slecht bewaarde wijn

Niet iedere wijn is even gevoelig voor slechte bewaarcondities maar een ding is zeker: de smaak gaat achteruit bij de verkeerde omstandigheden. Onder invloed van warmte en licht treden binnenin de wijn reacties op die de smaak negatief beïnvloeden. Vooral zuurstof is een grote vijand van wijn. Zuurstof versnelt het rijpingsproces van wijn waardoor de kwaliteit verslechterd. Voorkom dat de kwaliteit achteruit gaat door de juiste maatregelen te treffen. Ben je van plan om wijn binnen enkele dagen of weken te drinken? Dan zijn geen ingrijpende maatregelen nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *