Hoofdpijn van rode wijn? Hoe komt dat eigenlijk?

goedkope wijn

Hoofdpijn is vervelend. Heel vervelend! Vraag het maar eens aan iemand die migraine heeft.

De ene zweert bij een goed glas rode wijn, terwijl de andere er steevast hoofdpijn van krijgt. Waarom? Wetenschappers weten het niet, al zijn er een paar mogelijke boosdoeners.

Hoewel er wetenschappelijk weinig over bekend is, komt hoofdpijn door rode wijn zo vaak voor dat er een naam voor bestaat: RWH – of red wine headache. Maar over de oorzaak zijn de meningen verdeeld.

In een poging om klare wijn te schenken, contacteerde The Huffington Post enkele wijnkenners. Een eenduidig antwoord kwam er niet, al wezen meerdere vingers in de richting van sulfieten.

1. Sulfieten

Sulfieten zijn zouten die van nature voorkomen in wijn. Maar ze worden ook toegevoegd om de bewaartijd te verlengen. Volgens New Yorks wijnhandelaar Mike Johnson zijn ze nodig om de wijn te stabiliseren. “Sulfieten gaan tegen dat de wijn hergist als hij eenmaal gebotteld is”, zegt hij aan The Huffington Post.

De toegestane hoeveelheid sulfieten verschilt in Europa per wijnsoort (160 tot 210 mg/l voor rode wijnen, 210 tot 260 mg/l voor witte wijnen). Bedraagt de dosis meer dan 10 milligram per liter, dan is de producent verplicht de aanwezigheid van sulfiet te vermelden.

Sulfieten zijn de boosdoeners, of toch niet?

Sommige biologische wijnmakers voegen zo weinig mogelijk sulfieten toe, maar ze volledig weren is onmogelijk. Volgens wijnjournalist Alice Feiring loont het de moeite om sulfietarme wijnen te drinken, indien u aan wijnhoofdpijn lijdt. Zelf zegt ze het verschil meteen te voelen.

Toch zijn er elementen die twijfels doen rijzen over deze theorie. Gedroogd fruit en verwerkte voedingsproducten bevatten bijvoorbeeld meer sulfieten dan rode wijn en lokken niet dezelfde reacties uit. Ook witte wijnen hebben een hoger sulfietengehalte. Volgens Mike Johnson heeft dat te maken met de perceptie van de sterkte, waardoor sulfieten een grotere invloed hebben. “Mensen zeggen vaak dat rode wijn “sterker” is dan witte.”

foto-122. Histamines

Maar volgens Meg McNeill, wijnverkoopster in Brooklyn, krijgen sulfieten al te snel de schuld. Zelf zweert ze bij een andere vaak onderzochte theorie: die van de histamine.

Ook histamine is van nature in druivenschillen aanwezig. Verscheidene Europese studies suggereren dat rode wijnen over het algemeen meer histamine bevatten dan champagnes of mousserende wijnen, die op hun beurt rijker zijn aan histamine dan witte wijnen. Dat komt wellicht omdat rode wijnen langer contact hebben met de schillen – zo krijgen ze hun kleur.

Volgens McNeill is de kans op hoofdpijn overigens groter bij wijnen die gemaakt worden van druiven met een dikkere schil, zoals syrah, cabernet sauvignon en zinfandel. Wilt u geen hoofdpijn krijgen, zo zegt ze, probeer dan eens een pinot noir, sémillon, merlot of malbec.

3. Tyramines

Volgens andere studies is de boosdoener tyramine, nog zo’n natuurlijke substantie in wijn. Deze stof kan de bloeddruk verhogen, en daardoor krijgen sommigen hoofdpijn. Deze mensen kunnen ook hoofdpijn krijgen van belegen kazen, gerookt vlees en citrusvruchten.

4. Tannines

foto-14Nog andere experten noemen tannine dan weer de schuldige. Tannines zijn de verbindingen die een wijn zijn bitterheid geven. Het is een chemische stof die ontstaat van de schil, steel en pitten. Rode wijnen bevatten veel meer tannine dan witte. Moderne wijnbouwers proberen de hoeveelheid tannine te beperken door de druiven zachtjes te persen.

Wijnen kunnen ook tannines opnemen uit het hout van het wijnvat. Verschillende houtsoorten uit verschillende landen hebben een effect op het tanninegehalte van de wijn.

Tannines helpen oxidatie te voorkomen, en spelen dus een belangrijke rol voor de houdbaarheid. Druiven die minder tannines bevatten, zijn gamay, sangiovese, tempranillo, dolcetto en barbera. Ook de streek waar de druiven groeien, speelt een rol. Zo zijn de rode wijnen uit Bourgogne en de Riojastreek minder tanninerijk, terwijl Bordeauxwijnen en Italiaanse Barolo- en Barbarescowijnen juist veel tannines bevatten.

Diverse experimenten hebben uitgewezen dat tannines de aanmaak van het hormoon serotonine bevorderen, ook gekend als het gelukshormoon. Een te hoog serotoninegehalte kan hoofdpijnen veroorzaken, voornamelijk bij mensen die ook aan migraine lijden. Dat verklaart echter niet waarom mensen die geen migraine-aanvallen hebben, toch hoofdpijn kunnen krijgen van rode wijn.

5. Andere mogelijkheden

Deze vier stoffen zijn niet de enige verdachten. Volgens dr. Frederick Freitag, onderdirecteur van de Diamond Headache Clinic in Chicago, kunnen ook andere substanties die bijdragen aan de smaak, zoals congeneren, hoofdpijn veroorzaken.

Zelfs het hout waarin de wijnen fermenteren of rijpen kan een verschil maken. “Sommige mensen zijn gevoelig voor verschillen in de wijngebieden”, zegt hij. “Sommigen kunnen bijvoorbeeld zonder problemen een Californische rode wijn drinken, maar gaan door een hel als ze een Bordeaux of Bourgogne voorgeschoteld krijgen. De verschillende eigenschappen van de bodems worden opgenomen en vertaald in de chemische mix binnenin de druif zelf.”

Bron: hln.be

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!