Calorieën zitten er in wijn. Ja, maar hoeveel?

Hoeveel calorieën er zitten in wijn is een hele goede vraag zo begin van het nieuwe jaar.

Als het oude jaar is afgesloten en het nieuwe jaar is begonnen dan maken we ook altijd voornemens. Een voornemen om een poging te doen om af te vallen is één van de meest gemaakte voornemens.

Maar wist u dat er ook calorieën zitten in wijn? De vraag is echter : Hoeveel calorieën?

Is het u ooit al opgevallen dat het aantal calorieën zelden vermeld staat op etiketten van bier, wijn en andere alcoholische dranken? Het zou nochtans nuttig kunnen zijn, want veel mensen beseffen niet hoeveel calorieën ze opnemen wanneer ze één of meerdere glazen drinken.

Alcohol speelt een grote rol in de toenemende zwaarlijvigheid in veel westerse landen.

Vermoedelijk zal je ook bij voedselproducten niet altijd naar het aantal calorieën op een etiket kijken, maar je beseft wel dat een broodje tijdens de lunch meer calorieën bevat dan de meeste slaatjes. En dat frisdranken, zoals cola, caloriebommen zijn, weten we ook wel.

Toch lijken veel mensen zich geen vragen te stellen wanneer ze in het weekend uitgaan en vrolijk in de wijn vliegen of enkele glaasjes bier achterover slaan. In het Verenigd Koninkrijk waarschuwen experts nu dat alcoholische dranken een belangrijke reden zijn voor de toenemende zwaarlijvigheid.

Hoeveel calorieën in een glas wijn?

10 feiten die je niet wist over WIJN!In totaal zijn 2.000 Britten ondervraagd over het aantal calorieën in alcoholische dranken. Meer dan 80 procent wist niet hoeveel er in een glas wijn zit. Bier scoorde iets beter, maar ook hier blijkt 60 procent niet op de hoogte te zijn van het aantal calorieën in een pintje.

De meeste mensen beseften wel dat het nuttig kan zijn om deze informatie op het etiket van dranken af te drukken. Iets wat de Britse gezondheidsdienst met aandrang aanraadt. “De gezondheid van de bevolking staat onder druk door een zwaarlijvigheidsepidemie die veroorzaakt wordt door onverantwoord gebruik van alcohol”, klinkt hun conclusie.

Drink gespreid en met mate

Ongeveer tien procent van de dagelijkse dosis calorieën komt bij de meeste volwassen van alcoholische dranken. Drankjes die licht zijn zullen minder calorieën bevatten dan de sterkere dranken, maar dat verandert natuurlijk weer bij drankjes waar extra suikers aan zijn toegevoegd. De calorieën op zich zijn niet het enige probleem. Alcohol kan niet worden opgeslagen in het lichaam en zal via de lever in de bloedbanen terechtkomen, zodat het lichaam minder vetten uit voedsel gaat verbranden. En tot slot is alcohol ook niet slecht voor de eetlust, waardoor regelmatige drinkers ook vaak meer gaan eten.

Dat laatste is ook goed nieuws voor de gelegenheidsdrinker, want uit onderzoek blijkt dat zware drinkers – mensen die minstens vier alcoholische dranken per dag consumeren – een groter risico op zwaarlijvigheid lopen dan mensen die niet of gematigd drinken.

Wie regelmatig dronken is door overmatig drankgebruik in een korte tijdspanne zal eveneens sneller het slachtoffer van zwaarlijvigheid worden dan wie zo nu en dan verspreid over verschillende momenten iets drinkt. Er is dus niets mee om vanavond een glaasje wijn of bier te drinken. Twee mag ook, maar we moeten ons wel bewust zijn van hoeveel calorieën we hierdoor opnemen.

Meer dan cola

calorieënIn afwachting van een verplichte vermelding kan je al even naar dit overzicht kijken. Afhankelijk van het product en het alcoholpercentage komt dit ongeveer overeen met de waarde van het drankje in je glas. Ter vergelijking: een glas cola komt overeen met ongeveer 85 tot 90 kcal, een glas Ice Tea is ongeveer 70 kcal.

– glas bier: minstens 100 kcal
– glas witte wijn (zoet): 95 kcal
– glas witte wijn (droog): 70 kcal
– glas rode wijn: 80 kcal
– glas cava: minstens 70 kcal
– gin-tonic: 122 kcal
– glas whisky: gemiddeld 70 kcal

(Bron: The Guardian)

U kunt nu niet meer zeggen dat u niet weet hoeveel calorieën er zitten in jouw glaasje wijn of bier en dus zijn de excuses niet geloofwaardig meer…. 😉