Hoeveel alcohol of wijn is goed voor je en hoeveel mag je drinken

hoeveel wijn is goed voor je

Laten we eerlijk zijn, alcohol is niet goed voor je en sommigen zeggen vergif. Maar goede wijn is zo ontzettend lekker. Hoeveel wijn is goed voor je en hoeveel mag je drinken

Hoeveel wijn mag je drinken als je nog moet rijden

Als je nog moet rijden, mag je als beginnend bestuurder niet meer dan 0,2 promille alcohol in je bloed hebben. Dat komt overeen met ongeveer een half glas bier, wijn of andere drank voor vrouwen en één glas voor mannen. Als je een ervaren bestuurder bent, mag je niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Dat komt overeen met ongeveer twee glazen.

Hoeveel wijn is gezond voor je

Als je niet hoeft te rijden, gelden er andere regels voor het drinken van alcohol in Nederland. Volgens de Gezondheidsraad is het advies om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dit advies geldt voor zowel mannen als vrouwen. Als je meer drinkt dan dit advies, loop je meer risico op gezondheidsproblemen.

En hoe zit het met wijn invoeren

Als je alcohol of wijn wilt invoeren vanuit een ander EU-land, mag je maximaal 10 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% en 20 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22% en 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) en 110 liter bier meenemen.

Hoeveel alcohol of wijn is goed voor je

Te veel alcohol drinken kan verschillende gevolgen hebben voor je gezondheid, zowel op korte als op lange termijn. Een aantal van deze gevolgen zijn:
Gewichtstoename. Alcoholhoudende dranken bevatten vaak veel calorieën, die kunnen leiden tot overgewicht en obesitas.
Leverproblemen. Door overmatig drinken kan er vetophoping, ontsteking of littekenvorming in de lever ontstaan, wat kan leiden tot leverfalen of leverkanker.
Maagproblemen. Alcohol irriteert het maagslijmvlies en verhoogt de productie van maagzuur, wat kan leiden tot maagpijn, maagzweren of maagbloedingen.
Hersenproblemen. Alcohol beïnvloedt de werking van de hersenen, wat kan leiden tot geheugenverlies, concentratieproblemen, stemmingswisselingen, depressie, angst of psychoses.
Kanker. Alcohol verhoogt het risico op verschillende soorten kanker, zoals borstkanker, mond- en keelkanker, slokdarmkanker, darmkanker en longkanker.
Vruchtbaarheidsproblemen. Alcohol kan de hormoonhuishouding verstoren en de kwaliteit van het sperma of de eicellen verminderen, wat kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid.

Deze gevolgen kunnen ernstiger zijn voor vrouwen dan voor mannen, omdat vrouwen over het algemeen een hoger alcoholpromillage in het bloed krijgen dan mannen bij dezelfde hoeveelheid alcohol. Ook kunnen deze gevolgen ernstiger zijn voor kinderen en jongeren dan voor volwassenen, omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is en gevoeliger is voor de schadelijke effecten van alcohol.

Het is daarom verstandig om niet te veel wijn of alcohol te drinken of helemaal geen alcohol te drinken. Als je hulp nodig hebt om je alcoholgebruik te verminderen of te stoppen, kun je contact opnemen met je huisarts of een gespecialiseerde instelling.

Wijn, alcohol en ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen. Als je plotseling stopt met drinken na langdurig overmatig gebruik, kun je last krijgen van trillen, zweten, hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid of zelfs epileptische aanvallen.

Hoeveel alcohol zit er in een glas bier of wijn

Een glas alcoholische drank bevat ongeveer 12 milliliter alcohol. Dat is ongeveer 10 gram. Dus als je bier, wijn of sterke drank uit het daarvoor bestemde glas drinkt, krijg je altijd ongeveer 10 gram alcohol binnen.

Een standaardglas bier met 5% alcohol is 250 milliliter, een standaardglas wijn met 12% alcohol is 100 milliliter en een standaardglas sterke drank met 35% alcohol is 35 milliliter.

Maar let op, drankjes zijn al snel groter dan een standaardglas. In een bierflesje zit bijvoorbeeld vaak 330 milliliter. Ook kan het alcoholpercentage per dranksoort verschillen. Sommige speciaalbieren of wijnen bevatten meer dan 5% of 12% alcohol. Dan krijg je dus meer alcohol binnen dan je denkt.

Als je wilt weten hoeveel alcohol je precies drinkt, kun je het beste kijken naar het etiket op de fles of het blikje. Daar staat meestal het alcoholpercentage en de inhoud op vermeld.

Reageren?
Meer weten over wijn invoeren? Lees dan dit of dit artikel

2 gedachten over “Hoeveel alcohol of wijn is goed voor je en hoeveel mag je drinken”

  1. Vertel mij hoe je het klaar speelt om op een avond vol plezier en aambiance van 19.00 uur tot 24.00 uur slechts één glas wijn, of (en niet en),champagne of één coctail te drinken.
    ik zou het niet weten! Ik tracht hapjes te eten, tussendoor water te drinken en regelmatig eens rond te lopen.
    Verder het beperkt houden tot drie consumpties, gespreid over de avond. Please, vertel het mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *