Hoelang blijft wijn goed?

hoelang blijft wijn goed

Hoelang blijft wijn goed? Ja, een goede vraag: hoelang blijft wijn eigenlijk goed en hoe moet je een wijn behandelen?

Alhoewel je als echte wijnliefhebber waarschijnlijk iedere fles die in je bezit komt direct leeg zou willen drinken, kunnen er toch situaties zijn waarin flessen een tijdje bewaard worden. Je hebt er misschien meerdere gekregen op je verjaardag, hebt zelf een voorraadje aangelegd of er te veel in huis gehaald voor een feestje. Geen probleem. Wijn kun je namelijk prima een tijdje bewaren. Maar hoe zit dat nu precies? Hoe lang kun je wijn bewaren als de fles nog gesloten is, en hoe zit dat als de fles eenmaal open is?

Gesloten: lang bewaren is mogelijk

Een fles wijn die nog gesloten is, die kun je meestal vrij lang bewaren. Door het sulfiet in wijn blijft deze van nature al redelijk lang goed, maar meestal wordt er nog wat extra sulfiet aan toegevoegd om dit effect te versterken. Daarnaast zorgen ook de alcohol, zuren en tannines die vanzelf aanwezig zijn ervoor dat wijn behoorlijk lang houdbaar kan zijn.

Bij een ongeopende fles kan dat oplopen voor een langere periode, maar in veel gevallen is het niet per se handig om je fles zo lang te bewaren. De meeste wijnen die je kunt kopen zijn namelijk op hun lekkerst als zij te koop worden aangeboden. Je kunt ze even bewaren, een jaartje of soms wat langer, maar daar worden zij niet lekkerder meer van. Je koopt deze op het hoogtepunt van hun smaak, dus je kunt er direct van genieten. Er zijn wel wijnen die juist ieder jaar een beetje lekkerder worden, maar dat zijn meestal redelijk dure exemplaren. Twijfel je of de fles wijn die jij in handen hebt nu op zijn lekkerst is of juist nog jaren moet ‘rijpen’, raadpleeg dan altijd even een expert of doe zelf wat research. Een goede online wijnwinkel vermeldt in de specificaties hoe lang een wijn kan worden bewaard. Zo weet je precies  wanneer jouw wijn op z’n best is.

En als de fles eenmaal open is?

Als een fles wijn eenmaal open is, dan begint er in de fles een reactie met zuurstof plaats te vinden. Deze oxidatie maakt de wijn niet lekkerder, dus na een paar dagen wil je hem echt niet meer drinken. Ga je witte wijn kopen die je dezelfde avond nog aan wilt breken, houd er dan dus rekening mee dat hij wel binnen een dag of twee tot vier op moet zijn, als je er echt van wilt genieten. Je kunt het proces iets vertragen door de wijn vacuüm te trekken, zodat er zo min mogelijk oxidatie plaats kan vinden. Dit zorgt ervoor dat je wijn wat langer lekker blijft, maar een wondermiddel is het niet: je kunt je fles alsnog het best binnen een week wel op hebben, want de smaak gaat hoe dan ook achteruit na openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *