Hoe smaakt een goede rosé wijn

goede rosé wijn

Rosé heb je in alle soorten en maten, maar niet elke rosé wijn is een goede wijn. Hoe smaakt een goede rosé wijn dan? Wij vertellen je het hier.

Rosé wijn, lang beschouwd als een zomerse verfrissing, heeft zijn plaats veroverd als een favoriet het hele jaar door, vooral in het premium segment. Een opvallende trend is de groeiende populariteit wereldwijd, met steeds meer regio’s die zich toeleggen op de productie van rosé.

Toch blijven de elegante wijnen van de Provence onbetwistbaar aan de top, met een groeiende vraag die hun status als voortrekkers in de industrie bevestigt. Deze regio in Zuid-Frankrijk, met een uitgestrektheid van bijna 200 kilometer tussen de Middellandse Zee en de Alpen, biedt niet alleen een betoverend landschap maar ook een unieke expertise in rosé wijnproductie.

Provence rosé behoort nog steeds tot de beste rosé wijn ter wereld

Het gevarieerde terrein van de Provence, gekenmerkt door natuurlijke landschappen, rotsachtige bergketens en een kustlijn langs de azuurblauwe Middellandse Zee, vormt het perfecte decor voor het telen van druiven die gedijen in de productie van rosé wijn. Maar wat maakt rosé wijnen uit de Provence zo bijzonder? Het begint met een lange geschiedenis van wijnbouw die duizenden jaren teruggaat, waarbij de regio haar expertise heeft verfijnd en haar unieke terroir heeft geëerd.

Rosé wijnen uit de Provence behoren tot de beste rosé wijnen ter wereld

De Provence heeft een uniek terroir

De Provence is niet alleen een pionier op het gebied van rosé productie, maar ook een meester in het benutten van haar terroir. Met drie belangrijke appellations – Côtes de Provence, Coteaux d’Aix en Provence, en Coteaux Varois en Provence – heeft de regio een gevarieerd klimaat en geografie die elk een unieke selectie rosé wijnen voortbrengen. Deze appellations, samen goed voor 90 procent van de rosé productie van de regio, onderscheiden zich door hun verschillende klimatologische omstandigheden en bodemkenmerken, wat resulteert in een scala aan smaken en aroma’s.


Lees verder na de advertentie exaro

De Provence heeft de reputatie de beste rosé wijnen ter wereld te produceren, en deze reputatie is te danken aan het perfecte samenspel van klimaat, bodem en druivenrassen. Met duizenden zonuren per jaar, warme zomers, en een mediterraan klimaat, biedt de regio optimale groeiomstandigheden voor druiven die worden gebruikt in rosé wijnen. De bodems van de Provence, vlak maar goed absorberend, zijn ideaal voor de teelt van druiven en dragen bij aan de unieke smaakprofielen van de wijnen.

Vind hier de beste rosé wijnen die je kunt vinden.
en vergeet ook niet te kijken welke rosé wijnen je kunt schenken bij welk gerecht. Nieuwsgierig? Klik hier

Wil je meer weten hoe wij de wijnen proeven en testen?
WijnGekken test de wijnen volgens het 20 punten Franse systeem. Dat betekent maximaal 3 punten voor de kleur. Maximaal 5 punten voor de neus. Maximaal 9 punten voor de smaak en maximaal 3 punten voor de eindconclusie.

Wil je nog meer weten over puntensystemen, Parkerpunten en hoe wij proeven? Lees het dan op https://www.wijngekken.nl/wijnweetjes/het-puntensysteem-van-wijn/

Ook geven wij medailles aan wijnen voor de prijs/kwaliteit. Wij geven Bronzen, Zilveren en Gouden WijnGekkenMedailles.

Een gedachte over “Hoe smaakt een goede rosé wijn”

  1. Geachte redactie,
    Ik mis in de rij geteste rosés de St.louis, Cote de Provence van AH.
    Vinden wij erg lekker. Zeker niet minder dan door u zeer aangeraden rosés, die wij ook hebben geproefd.

    Groet,
    Jan van den Berg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *