Hoe oud kan een wijn worden. Liggend bewaren moet je altijd doen om een wijn lang te bewaren, maar ook druivenrassen tellen mee bij de houdbaarheid van een wijn.
Als je een wijn lang wilt bewaren zijn veel factoren belangrijk. Ten eerste moet een wijn altijd liggend bewaard worden. Daarnaast zijn de jaargang, het tanninegehalte, de zuurgraad, maar ook de intensiteit en de kwaliteit van het product belangrijke aspecten om een wijn op een lange en juiste manier te bewaren. Alleen op die manier kun je een wijn na jaren nog drinken.
Na de koop is het belangrijk dat een wijn liggend wordt bewaard en onder de juiste omstandigheden. Veel mensen denken dat een wijn op een keldertemperatuur bewaard moet worden, maar dat is helemaal niet zó belangrijk. Veel belangrijker is het dat een wijn niet te veel temperatuurschommelingen moet ondergaan. Een stabiele temperatuur is heel belangrijk voor de houdbaarheid van een wijn en een wijn kan op die manier dan ook best heel oud worden, alleen niet zo oud als een wijn op keldertemperatuur.
In een kelderkast kun je ook wijnen bewaren
Dus een kelderkast of een stabiele kruipruimte (geen tocht) kan je doen verbazen. natuurlijk kan zo’n wijn geen 50 jaar oud worden, maar veel wijnliefhebbers zoeken dat ook niet. Een jaar of 10, 15 of 20 bewaren is onder de juiste omstandigheden helemaal niet zo moeilijk en de houdbaarheid van zo’n wijn wordt echt verlengd als je de wijn onder de juiste omstandigheden bewaard. Een wijn kan dus best oud worden onder de juiste omstandigheden.
De kurk van een kwaliteitswijn is ook heel belangrijk. Wil je een wijn lang bewaren dan is de kurk ook heel belangrijk. Goedkope wijnen hebben slechte kurken of zelfs schroefdoppen. De meningen zijn verdeeld of je een wijn met een schroefdop kan bewaren, ook al zijn er ook kwaliteitsverschillen in een schroefdop voor een wijn.
Wil je een wijn onder de perfecte omstandigheden bewaren? Kijk dan eens op https://www.exaro.nl
Geproefd:
Een oudje en een kanjer van een oude wijn: Terra Personas uit 2008
Terra Personas is een blend van 3 druivenrassen. De druivenrassen zijn 50% Carignan, 30% Grenache en 20% Syrah. Deze wijn komt uit Spanje, uit het wijngebied Montsant. Montsant ligt in Catalonië. Het wijngebied is ruig en wild met hete zomers, maar ook in de winter kan het er behoorlijk koud worden.
Kleur: de kleur van deze oude wijn is diep donker op de tong en warm rood. In de rand is de loopt de kleur mooi door met roze en een licht bruine zweem / 2,8
Neus: in de neus merk je dat de jaren gaan tellen bij deze wijn uit Spanje. Ook al is deze wijn goed bewaard, de druivenrassen zijn geen lang leven beschoren. De neus is belegen met veel tertiaire tonen als salmiak, pepermunt en oud nat bos. Ook haal ik er toch nog wel frisse fruittonen uit deze oude wijn. Als fruittonen vind ik rijpe kers, pruim, framboos en aardbei. De neus is intens en vol en komt goed los in het glas / 4,0
Smaak: de smaak heeft best nog veel kracht. De zuurgraad is dan ook best aanwezig en de tannine is geheel afgebouwd. Oud rood en zwart fruit heeft wel de overhand, maar toch merk je veel oude tonen op. De body is best nog vol en zeker mondvullend. De afdronk is prachtig met een lang einde met houttonen / 7,5
Mijn eindoordeel over deze oude wijn:
De Terra Personas uit 2008 mag er nog best zijn, ook al merk je dat de jaren gaan tellen. Natuurlijk spelen veel factoren mee in het bewaren van wijnen en deze druivenrassen zijn niet echt druiven voor een lang leven. Het frisse fruit is bijna verdwenen, maar je krijgt er andere tonen voor terug. Dus hoe oud kan een wijn worden? Het ligt aan veel aspecten, maar een kwaliteitswijn wint het altijd van een wijn uit een commerciële fabriek / 2,2