Hoe open je een champagnefles. Champagne mag niet knallen

Hoe open je een champagnefles. Champagne mag niet knallenHoe open je een champagnefles. Champagne mag niet knallen, dat is funest voor de wijn. Maar hoe maak je de fles Champagne dan wel open? Ik leg het uit.


Elk jaar komt deze vraag weer naar voren in de mailbox van wijngekken.nl: Hoe maak je een champagnefles open? Is het zo moeilijk, voor ons niet, maar het is maar een weetje hoe je een champagnefles moet openen. Ik ga het je straks even uitleggen.

Champagne is de godendrank voor het nieuw jaar in de leiden. Nieuwjaar kan niet zonder een bubbelwijn en Champagne is hiervoor bij uitstek geschikt. Natuurlijk kun je ook Cava of een Prosecco nemen, maar Champagne is het betere (en ook duurdere) werk.

 

Hoe open je een champagnefles. Champagne mag niet knallen, dat is zeker, maar hoe moet het dan wel?

Knallend willen we het nieuwe jaar in en dan wil je natuurlijk ook lekker knallen met een Champagne. Dat is al verkeerd. Knallen is leuk, maar dan wel met de bommetjes en al het andere vuurwerk op straat. Dus de Champagne moet rustig opengemaakt worden. Is de Champagne niet geschud? Dan kan je de fles zonder te knallen openen.

Hoe open je een champagnefles. Champagne mag niet knallen is zonde. Hoe dan wel? Ik geef je 5 tips om een Champagne goed te openen

  1. Hoe open je een champagnefles. Champagne mag niet knallen, dus laat de fles goed koelen in de koelkast. Zet de glazen klaar voor je de fles erbij haalt. Open de fles in de buurt van de glazen zodat je onmiddellijk na het ontkurken kunt inschenken. Champagne wil nog wel eens bruisend de fles uitkomen, dus morsen is uit den boze.
  2. Hoe open je een champagnefles. Champagne mag niet knallenZet de fles voorzichtig rechtop en trek de flessenfolie vlak onder de rand van de fles los in horizontale richting (meestal zit hier een perforatierand). Verwijder de folie die over de kurk zit maar laat hem onderaan de rand vastzitten. Dit staat mooier als een heel kale fles.
  3. Nu zie je de muselet (de muselet is een ijzeren hoedje die de kurk vasthoud). Onder de muselet zit nog een kapje en hierop staat meestal de naam van het wijnbedrijf op vermeld. Het hoedje zit vrij vast in de kurk gedrukt, dus voorzichtig weghalen is hier aan te raden. Haal het vlechtwerk los door te draaien aan de muselet. Buig hem voorzichtig open en verwijder (terwijl je de kurk vasthoudt) de muselet en het kapje
  4. Leg daarna gelijk weer je linkerduim (en de rechterduim voor de linkshandigen) op de kurk en breng de fles onder een hoek van 45 graden. Draai nooit de fles richting kostbaarheden of familieleden. Draai met je rechterhand (en de linkerhand voor de linkshandigen) de fles zachtjes rond terwijl je met je linkerhand het kurk langs de zijkanten vasthoudt met de duim bovenop.
  5. Al snel voel je de kurk loskomen en zet tegendruk naar de fles toe. Het laatste stukje laat je de kurk een beetje kantelen zodat er iets lucht kan ontsnappen. Een licht sissend geluid hoor je dan. Schenk daarna gelijk de glazen voor de helft vol. Mors geen kostbare Champagne, dat is zonde.

 

Meer Champagne lezen? https://www.champagne.fr/

 

#champagnemagnietknallen #champagne #champagneopenen