Hoe moet je wijn bewaren

hoe moet je wijn bewaren

Hoe moet je wijn eigenlijk bewaren. Zijn er verschillen tussen witte wijn bewaren en rode wijn bewaren?


Lees verder na de advertentie exaro

Wijn kan je op verschillende manieren bewaren. Veel mensen hebben tegenwoordig geen kelder meer waar je wijn in kunt bewaren, maar hoe moet je je mooie wijnen dan wel wegleggen. Wij vertellen het je in dit uitgebreide artikel over hoe je wijn moet bewaren.

Verschillen tussen rode wijn bewaren en witte wijn bewaren

Witte wijn kan over het algemeen minder lang worden bewaard dan rode wijn vanwege verschillen in zuurgraad, tanninegehalte en rijpingspotentieel. Witte wijnen hebben vaak een hogere zuurgraad, maar minder tannines en zijn meestal bedoeld voor directe consumptie. Rode wijnen daarentegen kunnen – mede door hun tannines – een beter potentieel hebben voor langdurige rijping en ontwikkeling van complexe smaken. Daarnaast zijn witte wijnen gevoeliger voor schommelingen in temperatuur en licht, waardoor hun bewaarpotentieel wordt verminderd.

Dus hoe moet je wijn bewaren

Bewaar wijn op een constante temperatuur.

Houd de wijn op een stabiele temperatuur tussen 12 en 18 graden Celsius om oxidatie te voorkomen. Bewaar wijn niet op een plaats waar de temperatuur te hoog is, omdat dit de oxidatie van de wijn kan versnellen en de smaak negatief kan beïnvloeden.

Beperk blootstelling aan licht en temperatuurschommelingen

Dit is ook een reden voor bij de aankoop. Koop nooit wijnen die dichtbij of in de etalage liggen in de wijnwinkel. Bewaar wijnflessen op een donkere plaats of in een wijnrek met minimale blootstelling aan licht om de kwaliteit van de wijn te behouden. Vermijd plotselinge veranderingen in temperatuur, omdat dit de kwaliteit van de wijn kan schaden door uitzetting en samentrekking van de vloeistof en lucht in de fles. Door de samentrekking van de vloeistof kan de kurk gaan lekken en dat bevordert ook de oxidatie. Bewaar wijn niet op een plaats waar het wordt blootgesteld aan direct zonlicht, aangezien UV-stralen de aroma’s en structuren van de wijn kunnen beschadigen.

Wijnen kopen in de wijnwinkel of supermarkt
Bewaarwijnen kun je beter niet in de supermarkt kopen. Vaak staan deze wijnen rechtop en omdat de wijn duurder is, staan ze ook vaak langer rechtop. Toch moet je in je favoriete wijnwinkel ook opletten hoe de wijnen daar liggen. Uiteraard moet je alleen wijnen kopen die liggen. De kurk moet vochtig blijven, zelfs in een korte tijd van opslag.

Houd zoveel mogelijk de luchtvochtigheid op peil en beperk trillingen

Een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 70% kan kurken aan de buitenkant afdichten en dat helpt te voorkomen dat de wijn oxideert. Bewaar wijn zeker niet in een te droge omgeving of vlak naast een verwarming, aangezien dit kan leiden tot het uitdrogen van kurken en luchtinfiltratie in de fles. Bewaar de wijn eventueel in een speciale wijnkast, maar nooit in een koelkast. De koelkast heeft vaak te lage temperaturen en te droge omstandigheden, wat niet ideaal is voor langdurige wijnopslag. Plaats wijnen ook bij voorkeur niet op een houten of iets flexibele ondergrond. De wijnflessen krijgen dan te veel trillingen. Uit den boze is ook bijvoorbeeld naast een wasmachine, omdat dit de ontwikkeling van de wijn kan verstoren.

Bewaar wijnflessen horizontaal

Een logische bewering is dat je je wijnflessen horizontaal moet bewaren. Bewaar wijnflessen op hun zijkant om te voorkomen dat de kurk uitdroogt, waardoor lucht in de fles kan komen. Bewaar de wijnflessen ook met de kurk omhoog, mocht de wijn op een of andere manier gaan lekken, dan blijft in ieder geval het etiket nog in takt. Noteer ook welke wijn waar ligt, doe dit met stickers op de flessenhals of hou het bij in een spreadsheet bestand. 

Wat als de wijnfles met een schroefdop is afgesloten? Hoe moet je een wijn met een schroefdop dan bewaren?
Als een fles een schroefdop heeft, bewaar deze dan niet verticaal, omdat de afdichting van een schroefdop niet wordt beïnvloed door uitdroging zoals bij kurken. Sterker nog: de zuren zouden het kunststof in de schroefdop aan kunnen tasten. Vaak zit er in de schroefdop een speciale afdichting zodat de wijn toch kan ademen.

Vermijd sterke geuren

Houd wijn weg van sterke geuren, omdat wijn gevoelig is voor het opnemen van vreemde geuren die de smaak kunnen beïnvloeden. Wijn is gevoelig voor het absorberen van ongewenste aroma’s en dat doet de wijn zelfs door de kurk heen. Vermijd opslag ook in rekken of kasten gemaakt van materialen die geuren kunnen afgeven, zoals sommige soorten plastic.

Bewaar geen goedkope wijn

Langdurige opslag van goedkope wijn is zinloos. Bewaar goedkope wijnen niet voor extreem lange periodes, omdat de meeste wijnen bedoeld zijn om binnen een paar jaar geconsumeerd te worden en niet profiteren van langdurige veroudering.

Kun je wijnen ook 20 jaar bewaren?

Sommige wijnen kun je ook 20 jaar bewaren. Vaak zijn dat dure wijnen als Bourgogne, Bordeaux, Vintage Port maar ook wijnen uit Australië en de USA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *