Hoe moet je port bewaren en welke port moet je kopen

Hoe moet je port bewaren en welke port moet je kopen

Hoe moet je port bewaren? Welke port moet je kopen en welke jaargangen zijn het best? Op die vraag geven wij een uitgebreid antwoord en je drinkt nooit meer een slechte port.

Port is geen gewone wijn, port is een versterkte wijn. Vintage port is weer iets anders als een gewone port. Vintage port staat op de hoogste trede van de port ladder.

Port is een versterkte wijn
waarbij tijdens de vergisting wijnalcohol is toegevoegd.
Door de verhoging van de alcohol stopt de vergisting
en blijft er restzoet achter.
Dat is ook de reden waarom port altijd zoet is.

Vintage port is een portsoort van de hoogste kwaliteit. Het is ook altijd een port van één oogstjaar en uit de beste wijngaarden of de beste delen van een wijngaard. Vintage port is de crème de la crème van de port wereld! Daarom mag Vintage port alleen deze naam dragen als die deze kwaliteitsstempel verkregen heeft. Na een strenge keuring van het Instituto dos Vinhos Douro e Porto te hebben doorstaan mag het een vintage port heten. Dus komt Vintage port ook alleen in de beste jaren voor.

Vintage port moet je goed bewaren

Een Vintage port is een echte bewaarwijn. Om die reden moet je een vintage port ook altijd liggend en onder de beste condities bewaren. Vintage port kan heel oud worden, er zijn wijnen bekend die makkelijk 100 jaar oud kunnen worden. Omdat Vintage port zo oud kan worden moet je de wijnen dan ook onder de beste condities opslaan. De meest ideale manier om een portwijn op de slaan is in een wijnkoelkast. In een wijnkoelkast heerst er de meest ideale temperatuur en altijd de juiste luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid is van belang voor de kurk, de kurk mag niet uitdrogen. Wijnkoelkasten zijn er in overvloed, de beste wijnkoelkast zorgt dan ook het beste voor jouw wijnen.

Kies een wijnkoelkast met een energielabel A

Een wijnkoelkast staat de hele dag aan. Zet zo’n wijnkoelkast dan ook nooit neer in een hele warme garage of voor het raam. Ten eerste tast het zonlicht jouw wijnen aan en het energieverbruik schiet omhoog. De beste wijnkoelkast heeft dan ook een laag energieverbruik..

Hoe wordt vintage port gemaakt

Een vintage port wordt jong gebotteld (tussen 1 juli van het tweede jaar en 31 december van het derde jaar) en daarna rijpt de vintage port vervolgens door op de fles, soms wel 60 jaar of nog langer. Vintage port van 100 jaar oud is dan ook geen uitzondering. Op het etiket staat behalve de uitdrukking ‘Vintage’ ook de jaargang. Hoe langer de fles rijpt, hoe zachter de smaak wordt en de kleur verandert helemaal mee tot oranje aan toe. Het is dan ook een genot om zo’n vintage port eens te proeven.
Vintage port is ook een fantastische wijn om voor een geboorte te kopen. Zo’n wijn kan heel goed ouderen en je hebt altijd de beste jaargang in huis. Het is dan ook heel leuk om zo’n portwijn te drinken als je zoon of dochter 21 of misschien wel nog ouder wordt. Maar, denk eraan: een portwijn moet je goed wegleggen.

beste wijnkoelkast

Welke jaargangen vintage port moet je nu hebben

Niet elk jaar wordt er een vintage port gemaakt. De wijnmaker kan (mits er toestemming voor is om een vintage te maken) een vintage declareren. Daarna wordt de vintage port gekeurd en op de markt gebracht.

Vintage port is ook een port voor je kleinkinderen

Vintage port is niet meteen drinkbaar. De fles wordt hermetisch afgesloten met een kurk van de allerhoogste kwaliteit. Die kurk gaat heel lang mee, misschien wel een mensenleven lang. Het is ook de bedoeling om een vintage port weg te leggen en die pas na jaren te drinken. Maar het mooie van Vintage port is dat je de wijn niet zolang weg hoeft te leggen. Vintage port is zelfs drinkbaar na 5 of 6 jaar. In dat geval laat een Vintage port alleen nog niet zijn ware karakter zien, maar het kan wel…

Welke port moet je kopen en welke jaargangen port zijn het best

Laten we beginnen met vintage port uit het begin van de 20e eeuw
In het begin van die eeuw was het schrikbarend met vintage port en waren er maar weinig jaargangen gedeclareerd tot vintage jaar. Mocht je toch zulke portwijnen tegenkomen, let dan op de jaargangen 1904 en 1908.
Daarna werd het iets beter en in de volgende 10 jaar werden meer jaargangen gedeclareerd. Let hierbij op de jaargangen 1911, 1912, 1917 en 1920.
Na 1920 zijn de jaargangen 1922, 1924 en 1927 belangrijk. Na die periode brak er een rustpauze aan in het mooie weer en waren de wijnjaren voor port en met name vintage port zeer teleurstellend. Pas in 1931 verscheen weer een vintage port, daarna kwamen de jaren 1934 en 1934 aan de beurt. Als herhaling kwam er nu weer een rustpauze en het slechte weer bleef jarenlang voortgaan. Pas in 1942 verscheen er weer een vintage port. Daarna kwamen de jaren 1945, 1947, 1948 en 1950 aan de beurt.
Gek genoeg kwamen er toen weer een aantal jaren met teleurstellingen en werd er geen vintage port uitgebracht. De volgende jaargang van vintage port was 1955, daarna 1958 en 1960. Toen ging het allemaal wat gelijkmatiger en volgden de jaren 1963, 1966, 1967, 1970 op met vintage port.
Na een adempauze kwam er pas weer in 1975 een vintage port op de markt die gevolgd werd door 1977, 1978 en 1980.
Tussen 1980 en 2000 zijn de jaren 1982, 1983, 1985, 1987 1989, 1991, 1992, 1994, 1997 en 2000 gedeclareerd en kwamen er prachtige vintage ports op de markt.
Vanaf 2000 moet je naar de jaren 2003, 2007, 2011, 2016 en 2017 kijken.

Dus koop nooit meer een teleurstelling, koop een prachtige vintage port die je kun bewaren voor je kinderen en/ of kleinkinderen. Een vintage port (maar ook andere bewaarwijnen) moet je goed opslaan, beknibbel hier niet op en koop de beste wijnkoelkast die er bestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *