Hoe maak je rode wijn

Hoe maak je rode wijnDeze vraag krijgen wij als WijnGekken vaak gesteld: hoe maak je rode wijn. Wijn maken is niet zo moeilijk, zolang je je maar aan bepaalde regels houdt.

Als je rode wijn wilt maken dan moet je in veel gevallen de druiven kneuzen. Wijn maken van gekneusde druiven heeft een voordeel. In sommige gevallen hoef je de druiven dus niet te kneuzen en toch is het kneuzen van druiven voor veel wijnmakers van belang.

Maar hoe maak je rode wijn op de beste manier

Hoe maak je rode wijn op de beste manier. Een bewaarwijn wordt dus altijd van gekneusde druiven gemaakt en dit heeft een heel groot voordeel. Gekneusde druiven brengen bijvoorbeeld de gisting sneller op gang. De wilde gisten blijven achterwege en je kunt de gisten gebruiken die jij in je wijn wilt hebben.
Tijdens de snelle opstart van het vergisten van de suikers gaat dit ook sneller de oxidatie tegen en de wijn blijft frisser en fruitiger. Oxidatie is funest voor een wijn en het brengt hele nare geurtjes mee.

Een ander voordeel bij hoe maak je rode wijn is dat het apparaat die de druiven kneust, ook ten dele de steeltjes verwijderd. Dit heeft weer een voordeel dat de bittere tannine wordt afgebroken. De fruitigheid komt meer naar boven en het maakt de wijn sappiger. Mocht je een houtsmaak in de wijn willen hebben, dan is dit met minder hout makkelijker toe te voegen.

Hoe maak je rode wijn in vroegere dagen

Vroeger, en nu soms ook nog in het Port district, werden de druiven gekneusd met de voeten. Toch is dit niet beter of slechter als het kneuzen met een apparaat. In sommige gevallen worden toch de pitjes van de druiven gebroken en komt er tannine vrij. Mochten de druiven geheel rijp zijn, dan is dit niet slecht en geeft het de wijn een extra dimensie.
Het kneuzen van de druiven met de voeten is wel veel duurder, veel mensenwerk komt erbij kijken en dat moet allemaal betaald worden, uiteindelijk betaal jij dan meer voor je fles wijn.

Dus is het kort bij hoe maak je rode wijn:

Het kneuzen van de druiven maakt de wijn goedkoper, in veel gevallen fruitiger en dus lekkerder en de rode wijn blijft er frisser door.