Hoe kies je de juiste wijn

hoe kies je de juiste wijn

Hoe kies je de juiste wijn en welke wijn is het lekkerst. Hier een aantal punten waar je op moet letten om geen slechte wijn te kopen


Lees verder na de advertentie exaro

Persoonlijke voorkeur is belangrijk

Bedenk welke smaakprofielen je voorkeur hebben en bij voorkeur de druivenrassen die je lekker vindt. Hou je van een wat stevige rode wijn, kies dan voor Cabernet Sauvignon of Merlot. Hou je van Lichtere rode wijnen, kies dan voor Syrah of Pinot Noir. Ben je dol op wat zure witte wijn, kies dan voor Sauvignon Blanc. Hou je van houtopvoeding of een wat zachtere wijn, kies dan voor Chardonnay. Leer over populaire druivensoorten (bijv. Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon) en ontdek welke je het lekkerst vindt. Het makkelijkste om de verschillen te lezen is op https://www.wijngekken.nl/wijnweetjes/welke-soorten-druiven-zijn-er/. De regio waar de wijn vandaan komt, kan een grote invloed hebben op de smaak. In het algemeen kun je stellen dat hoe noordelijker het wijngebied ligt, hoe meer zuur er in de wijn zit (dit geldt natuurlijk alleen voor de wijngebieden op het noordelijke halfrond, op het zuidelijke halfrond is het net andersom

Wijnjaren zijn belangrijk bij wijnen.

Kies een goed wijnjaar. In veel gevallen kan je de juiste wijn kiezen door te focussen op het jaartal (jaargang) van de wijn invloed hebben op de smaak. In het algemeen geldt niet altijd dat ouder beter is, maar wijnjaren met veel zon geven in het algemeen molligere wijnen, dus minder zuur in de wijn.

  Alcoholpercentage kan de smaak beinvloeden

  Het alcoholgehalte kan variëren en kan invloed hebben op de smaak en de body van de wijn. Let op het alcoholpercentage als dit een factor is die je belangrijk vindt. Verder geeft alcohol meer glycerine en die glycerine maakt de wijn minder schraal en dus molliger. Alcohol maakt de tannines ook zachter in de smaak.

  Het etiket geeft alle informatie over de wijn

  Lees het etiket zorgvuldig om de juiste wijn te kiezen en probeer dingen te onthouden. Het kan belangrijke informatie bevatten over de wijnmaker, de druivensoorten, de regio en die info kun je gebruiken om proefnotities op te zoeken.

   Prijs/kwaliteit en proefnotities zijn essentieel

   Duurdere wijnen zijn niet altijd beter en de speciaalzaak is altijd duurder dan de supermarkt. Daarentegen zijn de wijnen in de supermarkt vaak bulkwijnen. Bulkwijnen hoeven niet slechter te zijn en bij een grotere productie dal de prijzen. Experimenteer met wijnen binnen verschillende prijsklassen en ontdek wat bij je past. Volg ook de proefnotities van wijngekken.nl. Deze proefnotities zijn gratis en onafhankelijk, zo koop je nooit meer een slechte wijn.

   Durf te experimenteren

   Onthoud dat persoonlijke voorkeur een grote rol speelt bij het kiezen van wijn, dus experimenteer en ontdek wat je lekker vindt.

   Foto: Stable Diffusion ai

   Overmatig alcoholgebruik kan schadelijk zijn voor de gezondheid en kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Als je vragen hebt over alcoholgebruik of advies nodig hebt, raadpleeg dan je huisarts

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *