Heb jij meegedaan met de Sauvignon Blanc Day

druivenrassen van Nieuw ZeelandAfgelopen vrijdag wat het de Internationale Sauvignon Blanc Day, wereldwijd zijn er miljoenen Sauvignon Blanc wijnen opengemaakt.

Veel heel goede Sauvignon Blanc komt uit Nieuw Zeeland, het prachtige wijnland is omgeven door Oceanen en heeft een overvloed aan zonneschijn. Mede door het gat in de ozonlaag krijg je daar prachtige frisse wijnen met een uitbundig geur- en smaakpalet.

 

Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland

In de jaren ’70 van de vorige eeuw is Nieuw-Zeeland gestart met het produceren van wijn. Nieuw-Zeelanders hielden meer van bier, waardoor de wijnproductie langzaam op gang kwam. Ruim dertig jaar later hebben ze dat ruimschoots ingehaald. Nieuw-Zeeland draait mee met de wijn-wereldtop en staat vooral bekend om zijn stuivende, zuivere en superfruitige Sauvignon Blanc; de druif die Nieuw-Zeeland als wijnland op de kaart heeft gezet.

Nieuw zeeland 2

 

Niet alleen Sauvignon Blanc in Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland kent veel kleine wijnboeren die onderling samenwerken. De bekendste wijngebieden zijn Hawke’s Bay en Gisborne op het noordereiland en Marlborough en Nelson op het zuidereiland. De eerste Sauvignon Blanc stokken werden in Marlborough gepland en vandaag de dag is 66 procent van de totale productie Sauvignon Blanc. De kenmerkende stijl blijft groeien in populariteit want nergens ter wereld smaakt Sauvignon Blanc zo explosief, fris en weelderig tegelijk als die uit Nieuw-Zeeland. Ook druivenrassen als Pinot Gris, Pinot Noir en zelfs Merlot gedijen goed op het noordelijke en zuidelijke eiland.

 

Martin