Grüner Veltliner druif. Fris en peperig druivenras

De Grüner Veltliner druif is een populair druivenras in Oostenrijk. De frisse en peperige smaak vindt bijna iedereen lekker.

Grüner Veltliner is duidelijk een populair druivenras die dol is op warme zomers. Dit druivenras is zeer populair in Oostenrijk en ongeveer 30% van Oostenrijk is aangeplant met dit druivenras.

Ook is de Grüner Veltliner druif populair in Hongarije, daar is hij bekend onder de naam Zoldveltelini. De laatste 10 jaar is de Grüner Veltliner pas populair geworden. Veel vakantiegangers brachten de wijn mee terug van wintersport en daarna ging het hard met dit druivenras in Nederland.

Hongarije is hoogstwaarschijnlijk de bakermat van de Grüner Veltliner druif. Het is een aromatisch ras dat familie is van de Traminer en Gewürztraminer.

Zelfs supermarkten sprongen in dit gat en overspoelden de markt met middelmatige wijnen van dit druivenras.
De smaak van de Grüner Veltliner druif kan sterk variëren. Van peperig met honing en citrustonen tot vlakke en oninteressante wijnen. Vaak zijn de supermarktwijnen die gemaakt zijn van de Grüner Veltliner, vlak en oninteressant en van veel mindere kwaliteit. Veel wijnen van de Grüner Veltliner worden slecht gesnoeid en hebben vaak een te hoge opbrengst. Heeft een Grüner Veltliner een lage opbrengst, dan kan het druivenras prachtige wijnen voortbrengen.

Ook Hongarije heeft Grüner Veltliner

In Hongarije is de Grüner Veltliner druif bekend als de Zoldveltelini. Vooral in het westen van Hongarije (dat vroeger een deel van Oostenrijk was) groeit de druif weelderig. Vooral prijs/kwaliteit is zeer interessant, omdat de wijnen niet bekend zijn bij het grote publiek.

Grüner Veltliner, de kruising

Grüner Veltliner is een kruising van de Traminer en de St. Georgener. De Traminer is weer een afstammeling van de Gewürztraminer. De Traminer is ook een zeer bekend druivenras in Hongarije en hoogstwaarschijnlijk is hier ook de kruising van de Grüner Veltliner ontstaan.