Grenache, 3 soorten Grenache

Grenache, 3 soorten Grenache

Je kunt wel stellen dat Grenache synoniem is voor het zuiden van Frankrijk.

Grenache is populair in het zuiden van Frankrijk. Een van de bekende druivenrassen die vallen in het rijtje GSM. GSM staat in de wijnwereld voor Grenache, Syrah en Mourvèdre. Dit zijn dé druiven in de Rhone vallei en Languedoc Roussillon.

Grenache houdt van warmte en toch wil het druivenras koele nachten. Lekker koel in de nacht doet de Grenache goed. Frisse wijnen krijg je hierdoor en het alcoholgehalte blijft ook binnen de perken.
Wil je rijpe Grenache, dan moet je de druif rijp plukken, dat wil zeggen: wanneer de druif phenolysch rijp is. Het nadeel is dan weer dat Grenache dan veel alcohol geeft. Heb je een cepage Grenache, dan moet je niet schrikken van een alcoholpercentage van 14 tot 15%, terwijl 16% alcohol ook geen uitzondering is.

Grenache, 3 soorten Grenache

Grenache, 3 soorten Grenache

Grenache, 3 soorten Grenache zijn er eigenlijk. Er bestaat niet één Grenache. Er zijn 3 soorten Grenache: Grenache noir of Grenache Rouge, Grenache gris of Grenache rosé en Grenache blanc.
Grenache noir of rouge is veruit de belangrijkste druif, terwijl de andere soorten er eigenlijk niet voor onderdoen. Nee, Grenache wordt nu eenmaal veel gebruikt in rode wijn.

Grenache, de oxidatieve druif

Grenache is gevoelig voor zuurstof. Grenache is daarom ook niet geschikt voor rijping of vergisting op houten vaten. Grenache wordt meestal op roestvrijstaal vergist, hierdoor blijft de wijn fris en geschikt voor assemblage met bijvoorbeeld een op hout opgevoede Syrah.

Grenache, de druif van het Middellandse Zeegebied

Grenache, 3 soorten GrenacheGrenache kom je veel tegen rond de Middellandse Zee. Vooral in het zuiden van Frankrijk vind je veel Grenache. Ook wordt Grenache in het zuiden van Frankrijk gebruikt voor rosé. Heerlijk fruitige rosé wijn krijg je van deze druif. Tonen van rood fruit met hinten van aardbei en framboos komen naar voren.
Grenache is ook populair in Spanje. In Spanje is Grenache bekend als Garnacha. Mono cépage wijnen komen hiervandaan, maar ook wordt Garnacha gebruikt in blends. Jammer genoeg was Garnacha een aantal jaren geleden niet meer zo populair in Spanje, maar nu is de druif weer op de terugweg.
Grenache is ook bekend op Sardinië, hier met de naam Cannonau.

Komt Grenache van Sardinië, uit Spanje of Frankrijk?

De herkomst van Grenache is onzeker. Velen zeggen dat de druif oorspronkelijk uit Spanje komt, terwijl anderen beweren dat Sardinië de bakermat is.

Grenache is wereldbekend

Grenache komt niet alleen van rond het Middellandse Zeegebied. Ook in Australië, in het Amerikaanse Californië en Zuid Afrika kom je dit druivenras tegen.

Grenache, 3 soorten Grenache