pfas en ander gif in wijn

Gif in wijn

pfas en ander gif in wijn

PFAS is nu in het nieuws omdat het in wijn is gevonden. Maar… er zit nog veel meer gif in wijn, dus is het tijd geworden om minder te drinken?


Lees verder na de advertentie exaro

Dit is het vervolg van het artikel van afgelopen week over PFAS in wijn. Klik op https://www.wijngekken.nl/tag/achtergrond/ om het artikel te lezen.

Wijn en kinderen en zwangere vrouwen

Voor kinderen en zwangere vrouwen zijn de risico’s nog groter. Hun lichamen zijn gevoeliger voor schadelijke stoffen. Daarom wordt het drinken van wijn voor deze groepen afgeraden. Ook mensen met een zwakke gezondheid kunnen beter voorzichtig zijn met wijn.

Is biologische wijn minder giftig dan niet-biologische wijn?

Gelukkig zijn er steeds meer wijnboeren die proberen om minder of geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Biologische wijn is vaak gemaakt van druiven die op een natuurlijke manier zijn geteeld. Toch betekent biologisch niet altijd dat er helemaal geen resten van bestrijdingsmiddelen in zitten, want via de lucht, de buurman die wel bestrijdingsmiddelen gebruikt of via het water kunnen deze stoffen toch op de druiven terechtkomen.

Drink met mate

Als je wilt genieten van een glas wijn, is het goed om je bewust te zijn van deze nadelen. Drink met mate en kies als het kan voor wijn van een betrouwbare bron. Probeer ook af en toe een alcoholvrij alternatief, of kies voor biologische wijn als je minder bestrijdingsmiddelen wilt binnenkrijgen. Zo kun je blijven genieten, maar geef je je gezondheid ook de aandacht die het verdient.

Biologische of biodynamische wijn

Steeds meer mensen kiezen voor biologische of biodynamische wijn. Dat is niet zo gek, want we denken allemaal wat vaker na over wat we eten en drinken. We willen gezond blijven en goed zorgen voor de natuur. Maar wat is biologische wijn eigenlijk? En wat maakt biodynamische wijn anders dan gewone wijn? In deze blog leggen we het uit in begrijpelijke taal.

Is biologische wijn vrij van gif?

Biologische wijn is wijn die gemaakt wordt van druiven die zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn geteeld. De boeren gebruiken natuurlijke manieren om hun druiven gezond te houden. Ze kiezen bijvoorbeeld voor planten tussen de wijnranken die insecten aantrekken die schadelijke beestjes opeten. Ook gebruiken ze natuurlijke mest, zoals compost, in plaats van kunstmest. Op deze manier proberen ze de bodem gezond te houden en het milieu zo min mogelijk te belasten.

Is biodynamische wijn, wijn zonder gif?

Biodynamische wijn gaat nog een stapje verder dan biologische wijn. Bij biodynamische wijnbouw kijkt de boer niet alleen naar de druiven en de bodem, maar naar het hele ecosysteem. Alles op de wijngaard werkt samen: de planten, de dieren, de bodem en zelfs de stand van de maan. 

Biodynamische boeren geloven dat de natuur in balans moet zijn. Ze volgen een speciale kalender die aangeeft wanneer het beste moment is om te zaaien, te snoeien en te oogsten. Soms gebruiken ze bijzondere mengsels van kruiden en planten om de bodem te voeden en de druiven te beschermen.

Veel mensen denken dat biologische en biodynamische wijn gezonder is dan gewone wijn en ondergetekende gelooft hier zeker in. Ook zijn er vaak minder kunstmatige toevoegingen gebruikt bij het maken van de wijn. Zelf vind ik dat biologische of biodynamische wijn meer structuur, smaak en neus heeft, al zijn er vast mensen het hier niet met mij eens. Ik vind dat biologische en biodynamische wijnen meer smaak hebben en puurder zijn. Er zitten in ieder geval minder bestrijdingsmiddelen in en wellicht ook PFAS.




Biodynamische boeren geloven dat de natuur in balans moet zijn. Ze volgen een speciale kalender die aangeeft wanneer het beste moment is om te zaaien, te snoeien en te oogsten. Soms gebruiken ze bijzondere mengsels van kruiden en planten om de bodem te voeden en de druiven te beschermen.


Het maken van biologische en biodynamische wijn geeft meer werk, maar het resultaat is minder gif in de wijn

Het maken van biologische en biodynamische wijn is vaak meer werk voor de boer. Omdat ze geen kunstmatige middelen gebruiken, moeten ze goed opletten of er geen ziektes of plagen in de wijngaard komen. Ze moeten creatief zijn en veel kennis hebben van de natuur. Soms is de opbrengst van de wijngaard wat lager dan bij gewone wijnbouw, maar de druiven zijn vaak van hoge kwaliteit.

Lees ook….

Gifvrije biologische en biodynamische wijn is beter voor de natuur, maar ook beter voor de mens

Voor de natuur is biologische en biodynamische wijnbouw beter. Er komen minder schadelijke stoffen in de bodem en het water terecht. Ook zijn er meer insecten, vogels en andere dieren te vinden in en rond de wijngaarden. De bodem blijft gezonder en er is minder kans op uitputting. Op de lange termijn zorgt deze manier van werken ervoor dat de wijngaard blijft bestaan en dat er ook in de toekomst druiven kunnen groeien.

Biologische en biodynamische wijn is duurder

Als je in de winkel staat en je wilt een biologische of biodynamische wijn kopen, kun je letten op keurmerken op het etiket. Deze keurmerken laten zien dat de wijnboer zich aan bepaalde regels heeft gehouden. Soms staat er ook op het etiket dat de wijn “natuurlijk” of “organic” is, maar het is altijd goed om te kijken of er een officieel keurmerk op staat. Ook is biologische en biodynamische wijn duurder, dus ga niet voor de laagste prijs. Drink een glaasje minder en dan ben je ook goedkoper uit.




Er komen minder schadelijke stoffen in de bodem en het water terecht bij biodynamische en biologische wijnen.


Ook zijn er meer insecten, vogels en andere dieren te vinden in en rond de wijngaarden. De bodem blijft gezonder en er is minder kans op uitputting.


Biologische en biodynamische wijn is misschien iets duurder dan gewone wijn, maar je weet wel dat je een product koopt waar veel aandacht aan is besteed. Je helpt er niet alleen jezelf mee, maar ook de natuur en de mensen die de wijn maken. Steeds meer wijnboeren stappen over op deze manier van werken, omdat ze geloven dat het beter is voor iedereen. Zo kun je met een gerust hart genieten van een goed glas wijn, wetend dat het op een verantwoorde manier is gemaakt.