Gewürztraminer, een expressieve druif

Velen van ons kennen deze druif wel vanwege de opvallende, herkenbare wijnen. Gewürztraminer nader belicht.

Het opvallende aan deze druif begint al met het feit dat de Gewürztraminer tot de witte druivenrassen wordt gerekend, maar de druif heeft een dikke roze-rode schil. Over de oorsprong gaan verschillende verhalen de ronde. Een van die verhalen is dat de oorsprong in Zuid-Tirol ligt, bij het dorp Tramin. De Zwitserse druivenwetenschapper José Vouillamoz stelt, op basis van historische documenten en genetisch onderzoek, dat de oorsprong van de druif ligt in het gebied wat zich uitstrekt van Noordoost-Frankrijk (Elzas) tot Zuidwest-Duitsland (Pfalz). Volgens Vouillamoz zou de Gewürztraminer een mutatie van Savagnin Rose zijn, die ook een rozerode schil heeft en die op zijn beurt weer een kleurmutatie is van Savagnin Blanc.

Karakter van de wijnen

De druif moet goed rijp geoogst worden om een optimale onttrekking van alle aroma’s te doen plaatsvinden. Het komt erop neer dat de druiven verwerkt moeten worden als de schil zacht is, eigenlijk vlak voor de botrytis. Dat resulteert dan wel in wijnen met een potentieel hoog alcoholgehalte. Er zijn dus wijnen te vinden met het nodige restzoet (Elzas), maar ook droog gevinifieerde varianten komen voor. De wijnen van de Gewürztraminer hebben over het algemeen een uitgesproken geur van lychees en rozen. In de smaak zijn ze expressief, vaak enigszins zoet en kruidig, Ze laten zich goed combineren met pittige Aziatische gerechten.      

Waar vind je de Gewürztraminer?

Verspreidingsgebied van de Gewürztraminer: in Frankrijk de Elzas (Gewurztraminer, zonder umlaut), waar de druif gebruikt wordt om mono-cépagewijn te produceren. In Duitsland zie je de druif in de Pfalz, Baden en Rheinhessen. Verder Zuid-Tirol (Italië). Ook in de zogeheten “Nieuwe Wereld” is de druif te vinden, namelijk in Nieuw-Zeeland, Australië en Californië. 
En…ook in ons eigen landje vind je de Gewürztraminer, bijvoorbeeld bij Domein Steenberg in Zuid-Limburg.  

Bekende synoniemen: Klevner (Baden), Roter Traminer of Traminer Rosso (Süd-Tirol/Alto-Adige), Heida (Zwitserland), Tramini (Hongarije).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *