Genen bepalen wat je ruikt!

Genen bepalen wat je ruikt!

Iedereen die een neus heeft zou in principe kunnen ruiken, of ligt het aan de genen?

Ruiken doe je met je neus. De neus is het reukorgaan van de mens. Maar hoe doe je dat dan precies?

De belangrijkste functie van de neus is het filteren en verwarmen van de lucht die we inademen door de neus. Bovenin je neusholte zit je reukzintuig. Dit is een soort klein sensortje die een geur, die met de ingeademde lucht meekomt, opvangt en analyseert. Zenuwen analyseren de lucht en zetten dit om in een signaal naar de hersenen die hierin de geur van bijvoorbeeld vers gebakken broodjes of juist de geur van een mooie wijn herkennen.

Ruiken is weten

genenRuiken is erg belangrijk want het heeft ook een waarschuwende functie; denk maar eens aan verbrand vlees of een gaslucht. Daarnaast werkt je reukzintuig samen met je smaakzintuig, zodat je kan proeven. Als je erg verkouden bent dan smaakt je eten helemaal nergens meer naar. Dit komt omdat je reukzintuig dan niet werkt en je dus alleen proeft met je smaakzintuig (en die kan alleen maar zuur, bitter, zoet of zout onderscheiden).

Oftewel je neus is een zeer belangrijk orgaan dat onmisbaar is bij het proeven van wijn.

Maarrrrr, dat wil nog niet zeggen dat je ook het verschil kan ruiken tussen een goede of een slechte wijn!

Wijn is reukgenot

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het afhankelijk is van je eigen genen of je wel of niet kunt ruiken!

Veel wijnglazen heb je nodig op wijn en wijnproeverijenNiet iedereen kan namelijk het verschil ruiken tussen een goede en een slechte wijn. Volgens een nieuw onderzoek naar de werking van geur kunnen sommige mensen dit ook nooit leren! Het zit gewoon in de genen!

Welke geuren je wel en niet kunt ruiken, en hoe sterk ze voor je zijn, lijkt afhankelijk van je genen.

Zo heeft dus iedereen een persoonlijke set van geuren waar hij of zij gevoelig voor is.

Geur hangt sterk samen met smaak, dus het verschil tussen een goede en slechte wijn proeven zit er voor mensen met de ‘verkeerde’ genen ook niet in.

http://www.wetenschap24.nl/

Als je de verkeerde genen hebt en je kan dus niet goed ruiken (en proeven) dan scheelt dat ook weer veel geld. Zoals Johan Cruijff altijd zei : “Elk voordeel heeft een nadeel, maar elk nadeel heeft ook weer een voordeel!”. Tenslotte hoef je dus geen dure wijnen te kopen, want dat ruikt en proef je toch niet! Verkeerde genen…. Kan jij niets aan doen en de centen blijven in de pocket!